Senát dal obcím větší práva při regulaci hazardu

Senátoři podpořili novelu loterijního zákona. Podle předlohy z dílny ČSSD a komunistů mají obce dostat větší pravomoci při povolování provozování loterií a podobných her, nově i videoloterijních terminálů. Zkracuje i platnost vydaných licencí z deseti let na tři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna (ilustrační foto)

Herna (ilustrační foto) | Foto: Marián Vojtek

Ze 68 přítomných senátorů zvedlo ruku pro novelu loterijního zákona 46. Jediný senátor byl proti, 19 se jich zdrželo hlasování.

Senát normu podpořil přesto, že někteří zákonodárci, hlavně ti pravicoví, ji označili za paskvil a předvolební trik levice.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele loterijního zákona diskutovali ve Stalo se dnes Radiožurnálu Jaromír Jech ze Svazu měst a obcí a Zdeněk Barták ze Sdružení zábavního průmyslu

Padl i návrh normu opravit a podat ji jako senátní návrh novým poslancům. Nakonec převážil názor, že lepší zákon nedokonalý než žádný, což i dnes v Senátu několikrát zaznělo.

Obce by například mohly mít právo rozhodovat pomocí vyhlášek o umístění loterií a heren na veřejně přístupných místech. Právě pravomoci, která obce zákonem získaly, ocenil šéf senátorů ČSSD Petr Vícha:

“Po tomto zákonu budou moci schválit obecně závaznou vyhlášku, která se bude týkat i vidoloterijních terminálů, a to je to, co obce chtěly. Nedělají si nároky na to vymýtit hazard všude, ale chtějí, aby ministerstvo financí při povolování těchto terminálů muselo respektovat jejich vyhlášky.“

Místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech neočekává, že by teď radnice začaly hromadně rušit herny. „Nelze vyloučit, že místech, kde je krajně konzervativní obyvatelstvo, by se mohlo stát, že bude mít zastupitelstvo tendenci hazard odsunout, ale jinak jde spíš o nastavení rozumného poměru, aby na každém rohu nebyly dvě tři herny,“ uvedl Jech.

Prezident Sdružení zábavního průmyslu Zdeněk Barták s novelou spokojen není, nicméně považuje ji za logické vyústění situace z posledních let, kdy narůstal počet koncových herních zařízení. „My pouze konstatujeme, že se to dalo čekat. Nicméně obavy o tom, že by se ztížilo výrazně podnikání pro firmy provozující tato zařízení, nemáme,“ dodal Barták.

Sázkové společnosti hrozí odchodem do ciziny

Zatímco obce normu vítají, loterijní společnosti hrozí arbitrážemi i tím, že odejdou z Česka. Po jednání Senátu, který normu poslal k prezidentovi, to potvrdil výkonný ředitel Asociace provozovatelů kursových sázek Marek Herman. O této možnosti se podle něj v asociaci vážně mluví.

“Ten, kdo vyhrál, jsou nelegální provozovatelé. Jejich trh odhadujeme na čtyři až pět miliard korun jenom v internetovém sázení. My minimálně zvažujeme to, že bychom přesunuli internetové sázení někam na Maltu, kde budeme úspěšně podnikat. Nebudeme platit žádné odvody, žádné daně, nepůjdou žádné peníze na sport,“ uvedl Herman.

Podle šéfky senátního klubu TOP09 a starostů Soni Paukrtové se Senát těchto hrozeb nebojí. “Jednak náš výklad je, že k arbitrážím není v zásadě důvod. Druhá věc je, že podle stávajícího loterijního zákona jsou lotetijní společnosti u nás velmi podporované, a to i daňově, takže mám pocit, že pokud chtějí opustit Českou republiku, tak stěží najdou jinou zemi, kde by byly takto podporovány,“ podotkla Paukertová.

Příspěvkové organizace přidjou o příspěvky

Zákon kritizují i kulturní a zdravotnické příspěvkové organizace, kterým norma nedovoluje žádat o příspěvek ze sázení a hazardních her. To byla také jedna z výhrad, kterou k návrhu měl senátor ODS Jiří Oberfalzer. Podle něj je v zákoně hned několik chyb.

“Dobu účinnosti stanoví již na 1. července, což způsobí celé ředě institucí problémy. Vypouští z okruhu adresátů povinných odvodů příspěvkové organizace, to znamená, že se to dotkne institucí jako Národní divadlo, Národní muzeum a podobně, a také je spor o tom, zda nenastane problém s notifikační procesem u Evropské komise,“ připomněl Oberfalzer.

Tyto výhrady by se měly podle Oberfalzera opravit. Senátor nicméně připouští, že než se to stihne, zákon by platil ve stávající podobě.

Sněmovna také tento týden schválila návrh Senátu přiložený k novele zákona o podpoře sportu, který novelizuje loterijní zákon. Změna má znamenat to, že obce budou dostávat poplatky ze všech herních zařízení na jejich územím.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme