Německý parlament bude schvalovat plán na záchranu eura

Obě komory německého parlamentu dnes budou hlasovat o schválení 750 miliardového balíčku na záchranu eura. Kromě peněz se schvaluje celý záchranný mechanismus, který má zabránit opakování řecké krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Zdroj: ČTK

Vláda zákon zřejmě prosadí, i když se opoziční SPD podobně jako v případě pomoci Řecku zdrží hlasování. Podle bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Berlíně Jiřího Hoška se hlasování kromě SPD nejspíše zdrží i zelení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoje německých politických stran k záchrannému mechanismu EU popsal na Rádiu Česko bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Berlíně Jiří Hošek.

Sociální demokraté nechtějí návrh podpořit hlavně proto, že se na pomoci nepodílí bankovní sektor: „Oni říkají, že jim tam schází, byť formální, zmínka o tom, že by se na případné záchraně měla podílet i finanční sektor, což je otázka, o které se teď v Německu velmi diskutuje,“ vysvětluje Hošek.

Poslední týdny navíc kancléřka čelí ostřejší kritice jak na domácí, tak zahraničníOdpůrcům nahrála na smeč na včerejší finanční konferenci v Berlíně, kde otevřeně přiznala, že pochopit složité procesy na finančních trzích je pro politiky velmi obtížné. Podle časopisu Der Spiegel jen dala najevo, že je v současné chvíli bezmocná.

Německá média dávají do kontrastu kancléřčino volání po jednotném postupu a úterní jednostranné rozhodnutí Německa zakázat nekryté spekulace na pokles některých akcií a vládních dluhopisů, které zaskočilo nejen finanční trhy a investory, ale i partnery v Evropské unii.

Jiří Hošek, Klára Stejskalová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme