Jižní Korea zvažuje odvetu za potopenou loď

Napětí na Korejském poloostrově roste. Soul jedná o dalším postupu vůči Pchjongjangu, režim Kim Čong-ila zase hrozí vystoupením z paktu o neútočení. Podle mezinárodní vyšetřovací komise potopilo vojenskou loď jihokorejského námořnictva severokorejské torpédo. Incident následně odsoudil šéf OSN a Spojené státy zvažují další sankce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Severní Korea pokračuje v ostré rétorice a současnou situaci označuje za fázi války. V případě jakýchkoli odvetných opatření ze strany Soulu pak hrozí ukončením veškerých kontaktů mezi oběma zeměmi včetně odvolání dohod o neútočení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhrocenou situaci mezi Jižní a Severní Koreo na Rádiu Česko okomentovala redaktorka Kateřina Procházková.

Pchjongjang chce do Soulu vyslat vlastní vyšetřovatele, tato možnost je ale prakticky nereálná. Jihokorejský prezident I Mjong-bak v reakci na výsledky mezinárodní komise svolal na dnešek mimořádné zasedání Národní bezpečnostní rady.

Po jednání prohlásil, že Soul zváží odpověď na severokorejskou provokaci. V této souvislosti uvažují Jižní Korea i Spojené státy, které mají na jihu Korejského poloostrova rozmístěno na 28 tisíc vojáků, o zvýšení stupně poplachové pohotovosti, podle expertů si ale vojenský konflikt nepřeje ani jedna strana.

Čína se drží stranou

Čína útok sice odsoudila, ale nejmenovala viníka. Podle redaktorky Českého rozhlasu Kateřiny Procházkové je to tím, že si chce udržet dobré vztahy s KLDR:

„Čína je dlouholetým spojencem Severní Koreje, vztahy tam jsou obchodní, Čína je jedním z největších partnerů KLDR. Čína chce navíc mít nějakou zemi, která nejedná demokraticky, takže v případě jakýchkoliv problémů může ukázat, ještě je tady Severní Korea, někdo horší než my.“

Robert Mikoláš, Lenka Rafaelová, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme