Ministr chce okamžitě obnovit jednání o pozemích pro poldr

Ministr zemědělství Jakub Šebesta dnes vydal pokyn generálnímu řediteli Povodí Moravy Liboru Dostálovi, aby neprodleně znovu oslovil majitele pozemků a zahájil nové vyjednávání o uvolnění pozemků pro stavbu takzvaného teplického poldru. Ten by ochránil lokality na dolním toku řeky včetně Lipníku nad Bečvou, Hranic, Přerova nebo aktuálně postižených Troubek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaplavené Troubky

Zaplavené Troubky | Foto: Tomáš Adamec

Ministr věří, že opakované vyplavení obce Troubky bude pro vlastníky dostatečným motivem k přehodnocení původních stanovisek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ministrem zemědělství Jakubem Šebestou pro Rádio Česko

„Asi z tisíce vlastníků pozemků, která se to dotýká, 500 vlastníků zatím vůbec s povodím nekomunikuje,“ uvedl ministr.

Obyvatelé obcí, které zasáhla povodeň už v roce 1997 si stěžují, že je nikdo ani po třinácti letech nedokázal před další potopou ochránit.

Podle Šebesty jsou nedostatečná protipovodňová opatření částečně chybou i státního podniku Povodí Moravy. Minulé vedení podniku prý nedostatečně vyjednávalo s majiteli pozemků, na kterých se mají tyto stavby budovat.

Vlastníci pozemky odmítají prodat nebo za ně požadují přemrštěné částky, což je i případ Troubek nebo Teplic nad Bečvou, řekl Šebesta.

„Byla určitá chyba ve státní správě, tu přiznávám. Minulé vedení Povodí Moravy se spokojilo s obesláním vlastníků, jejich nereakce zůstala bez odezvy a dále se v tom nepokračovalo. Panu generálnímu řediteli jsem uložil za úkol, aby zpracoval analýzu do dvou měsíců a znovu začal jednat s vlastníky o získání pozemků,“ potvrdil Šebesta s tím, že pokud chystaná jednání selžou, je ministerstvo připraveno využít možnost vyvlastnění pozemků.

Takzvaný teplický poldr by podle Šebesty byl spolehlivou ochranu před povodňovou vlnou takového rozsahu, jaká teď postihla lokality na Bečvě. Je však třeba dělat i další opatření, zdůraznil ministr.

„Pro mě je zcela nepochopitelné, že obec Troubky zastavila v roce 1999 práce na budování ochranné hráze kolem jejich obce. Ale i tento poldr by měl chránit obce podél toku,“ podotkl Šebesta.

Ministerstvo v pondělí předloží vládě plán pomoci

Povodně způsobily podle prvního odhadu ministerstva zemědělství na vodních tocích a dílech Moravy a Slezska škody ve výši 500 až 700 milionů korun. Další 200 až 300milionové škody napáchal živel v tuzemském zemědělství.

Prioritou pro ministerstvo je teď podle Šebesty zprůtočnění zanesených a poškozených koryt. Resort na to ze svého rozpočtu a z rozpočtu povodí vyčlenil 150 milionů korun, materiál chce Šebesta vládě předat v pondělí.

„Další materiál, který předkládám do vlády, je navýšení částky 10,5 miliardy na roky 2007 až 2013 o jednu miliardu korun z rozpočtu, který jsme měli na operační program odbahnění rybníků. Tato část by měla sloužit na budování suchých poldrů a protipovodňových opatření,“ upřesnil Šebesta.

Jak dodal, převážná část těchto prostředků pohází z Evropské investiční banky. „I tento materiál, který předkládáme do vlády, zpracováváme už od ledna. Není to materiál, který by byl vyprodukován na základě vzniklých povodní,“ připomněl ministr.

Martin Hromádka, Vlasta Gajdošíková, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme