Povodňová vlna ohrožuje Varšavu

Polsko ohrožuje povodňová vlna, které postupuje po řece Visle z jihu na sever.Hladina řeky Visly již stoupla v hlavním městě nad kritických 7,5 metrů. Tisíce hasičů, ale také 200 vězňů, zpevňují protipovodňové valy podél řeky. Přes ně by se snad voda neměla dostat do samotného města.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodňová vlna ohrožuje polskou Varšavu

Povodňová vlna ohrožuje polskou Varšavu | Foto: AFP

Experti se ale obávají, že pokud bude povodňová vlna tak vysoká a dlouhá až do neděle, náspy z hlíny se začnou podmáčet a mohou se protrhnout. Některé stavby v blízkosti řeky ale již pod vodou jsou.

K evakuaci je připravena i varšavská zoo, která leží pár desítek metrů od Visly.

Na jihu Polska mezitím počítají škody. Více než 20 tisíc lidí muselo opustit své domovy. Na severu Polska se na povodňovou vlnu, která bude po řekách postupovat několik dní, teprve připravují.

Premiér Donald Tusk už oznámil, že každá rodina, která přišla kvůli záplavám o majetek, by mohla od státu získat v přepočtu až čtyřicet tisíc korun. Zatím není jasné, kolik lidí by mělo na odškodění nárok.

Polsko také s největší pravděpodobností požádá o finanční pomoc Evropskou unii, pokud celkové škody přesáhnou dvě miliardy eur.

Petr Vavrouška, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme