MŽP připravilo pomoc pro obce postižené povodněmi

Ministerstvo životního prostředí připravilo pomoc pro města a obce, které postihly povodně. Budou moci získat bezúročné půjčky na opravu kanalizací a čistíren odpadních vod. Peníze jim poskytne Státní fond životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatopená pošta. Při ničivých povodních v roce 1997 zalila voda celé přízemí.

Zatopená pošta. Při ničivých povodních v roce 1997 zalila voda celé přízemí. | Foto: Tomáš Adamec

Předpokládaná výše těchto půjček může dosáhnout až 100 milionů korun. Státní fond životního prostředí také zatopeným obcím nabídne odklad splatnosti úvěrů, které u něj mají z minulosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podmínky pomoci pro obce postižené povodněmi vysvětlil ve Stalo se dnes ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek

Obce mohou také žádat o peníze z operačního programu Životní prostředí na protipovodňová opatření.

Celkem je v programu k dispozici 3,5 miliardy korun, řekl ve vysílání Radiožurnálu ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek.

„Prostředky z Evropské unie jsou určeny jednak na bezprostřední protipovodňová opatření, například úpravu koryt, tak na opatření blízká přírodě, například ta, která směřují k optimalizaci vodního režimu krajiny, což jsou podpory přirozených rozlivů v nivách a tak dále,“ vysvětlil Štěpánek. Program se podle něj vztahuje i na projekty k prevenci sesuvů půdy a jejich monitoringu.

Uzávěrka žádostí o půjčky i o evropské peníze je 30. června. Státní fond životního podle Štěpánka poskytne několik pracovníků, aby v obcích s přípravou projektů pomáhali.

Další součástí pomoci bude přednostní vyřizování žádostí o příspěvek z programu Zelená úsporám na zateplování domu, které přijdou z oblastí postižených záplavami, a to právě kvůli rekonstrukci poničených domů.

Martin Hromádka, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme