USA hledají v Číně podporu vůči Severní Koreji

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová hledá v Číně podporu pro sankce vůči Severní Koreji. Pchjongjang je podle mezinárodní vyšetřovací komise zodpovědný za potopení jihokorejské vojenské lodě a Soul i Washington to označují za akt agrese i porušení dohody o příměří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová | Foto: U.S. Department of State

Peking, který je hlavním spojencem režimu Kim Čong-ila, ale zatím zůstává zdrženlivý. Šéfka diplomacie Spojených států spolu s americkým ministrem financí měli v Číně původně jednat hlavně o obchodních sporech mezi oběma zeměmi, podhodnoceném kurzu čínské měny i mezinárodním tlaku na Írán.

Po zveřejnění výsledků vyšetřování potopení jihokorejského plavidla Čchonan se Hillary Clintonová musí zabývat i eskalací napětí na Korejském poloostrově.

Peking označil incident za nešťastný, zároveň ale vyzval k udržení míru v oblasti. Ke zprávě komise složené z expertů USA, Austrálie, Velké Británie, Švédska a Jižní Koreje chce také vydat vlastní hodnocení.

Bez podpory Pekingu ale Washington případné nové sankce v RB OSN neprosadí.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme