Vláda chce vydat povodňové dluhopisy za tři miliardy

Ministr financí Eduard Janota předloží v pondělí vládě návrh na vydání povodňových dluhopisů za tři miliardy korun. V České televizi to řekl premiér Jan Fischer. Kabinet podle něj zároveň požádá sněmovnu, aby návrh projednala ve stavu legislativní nouze ještě před volbami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání vlády ČR

Jednání vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

Předseda vlády dál upřesnil, jak bude vláda financovat opravy způsobené nedávnými povodněmi:

„Tam to jsou jednak takzvané rychlé peníze - okamžitá pomoc z prostředků ministerstev pro místní rozvoj, práce a sociálních věcí, znovu se aktivují opatření k odstranění byrokratických barier při styku s úřady, ať už jde o domácnosti nebo podnikatele.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda chce vydat povodňové dluhopisy. Příspěvek redaktora Tomáše Medka

„A pak to jsou takzvané delší peníze, infrastrukturní - na škody na celostátní nebo krajské dopravní infrastruktuře, mám na mysli silnice nebo železniční trati. A tam jsme se rozhodli - po dohodě s ministrem financí - předloží pan ministr v pondělí návrh vládě na vydání povodňových dluhopisů ve výši tři miliardy,“ oznámil Fischer.

Sněmovna dostane návrh ještě před volbami

Vláda podle Fischera požádá vedení sněmovny, aby návrh na vypsání dluhopisů projednali poslanci ve stavu legislativní nouze na mimořádné schůzi už ve čtvrtek. Tyto tři miliardy se ale projeví na schváleném deficitu státních financí a to bude podle premiéra znamenat další úsporná opatření:

"Musíme hledat úsporná opatření v jednotlivých kapitolách, v jednotlivých resortech. Nedá se nic dělat," uvedl premiér.

Po rychlém vydání dluhopisů volá i předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Kraje zatím odhadují škody, které poslední povodně způsobily, na 3 až 4 miliardy korun.

„Určitě jako hejtmani požádáme všechny parlamentní strany, aby z tohoto tématu nebylo politikum a aby ve čtvrtek, pokud to bude legislativně možné, sněmovna tyto povodňové dluhopisy schválila,“ prohlásil Hašek.

Milan Kopp, Šárka Slezáková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme