Případ potopení jihokorejské korvety asi skončí u RB OSN

Jižní Korea předá případ potopení své lodi Radě bezpečnosti OSN. Soul tak chce reagovat na incident, při kterém zahynulo 46 námořníků. Podle mezinárodní vyšetřovací komise totiž korvetu Čchonan zničilo severokorejské torpédo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jihokorejští námořníci na hlídce

jihokorejští námořníci na hlídce | Zdroj: ČTK

O postupu vůči režimu Kim Čong-ila jedná ve východní Asii i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Prezident I Mjong-bak bude zítra informovat o chystaných opatřeních včetně plánu předložit případ Radě bezpečnosti.

Soul, který už předem vyloučil vojenskou odvetu, nemá podle expertů příliš mnoho jiných možností, jak na útok reagovat.

Důležitý v této souvislosti bude postoj hlavního severokorejského spojence, Pekingu. Téma proto bude dominovat nadcházejícím rozhovorům americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové s čínskými představiteli.

Vyšetřování incidentu už zahájilo i velení jednotek OSN v Jižní Koreji vedené Spojenými státy, které zkoumá míru porušení Dohody o příměří uzavřené mezi oběma znepřátelenými stranami bojujícími v Korejské válce v roce 1953.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme