Volby: Nejstaršímu kandidátovi je 89 let. Nejmladšímu dvacet jedna

V pátek 28. a v sobotu 29.května se konají volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Kdo volí, je jasné: volební právo má občan České republiky, starší osmnácti let. A stačí, když je mu osmnáct až druhý den voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby. Konání předčasných voleb ještě na podzim lze dvěma způsoby.

Volby. Konání předčasných voleb ještě na podzim lze dvěma způsoby. | Foto: Tomáš Adamec

Nesmí být samozřejmě zbaven soudem způsobilosti k právním úkonům. A koho volí? Tento rok se o naše hlasy uchází dvacet šest politických stran a hnutí. To ale neznamená, že každý volič v každém kraji dostane šestadvacet hlasovacích lístků, protože ne všechny strany kandidují ve všech obvodech.

Přehrát

00:00 / 00:00

První část poradny pro volby připravila Lucie Weissová.

„Jsou také politické strany, které kandidují jen v jednom, ve dvou, ve třech, ve čtyřech obvodech. Například strana Evropský střed kandiduje ve třech volebních krajích, Humanistická strana kandiduje v jednom volebním kraji,“ upřesnil Václav Henych ze Státní volební komise.

Možná vás překvapí, že mezi čísly jednotlivých stran na hlasovacích lístcích chybí trojka. Pod tímto číslem původně kandidovala v Moravskoslezském kraji strana Ježíš je pán. Na kandidátce měla jen jednoho člověka.

Kandiduje pět tisíc lidí

„Krajský úřad kandidátní listinu nezaregistroval. A to proto, že ten jediný kandidát se vzápětí poté, co podal kandidátní listinu, vzdal kandidatury. Nicméně podle regulí i takovémuto subjektu musí být státní volební komisí vylosováno číslo, proto i tato kandidátní listina byla zařazena do losování. A bylo jí vylosováno číslo tři,“ řekl Pavel Kuklík z Českého statistického úřadu.

Na zbývajících šestadvaceti hlasovacích lístcích je celkem více než pět tisíc kandidátů. Nejmladším kandidátům je jednadvacet let, mladší podle zákona kandidovat nemohou. Co je ale překvapivé, že jednadvacetiletých je celkem pětačtyřicet.

Nejstarším kandidátem je Jan Rašovský. Kandiduje za Pravý blok a je mu úctyhodných osmdesát devět let. Přesto ale nepřekonal rekord vůbec nejstaršího adepta na poslaneckou židli: tím byl před osmi lety muž ve věku devadesáti sedmi let.

Volit budeme v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Ve volbách do poslanecké sněmovny můžeme volit i v zahraničí, na našich zastupitelských úřadech. Váží se k tomu ale některé lhůty a také se tam může volit v jinou dobu než v Česku.

Lucie Weissová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme