Program britské vlády plánuje legislativní rekord

Britská královna Alžběta II. dnes vystoupí před parlamentem s projevem, ve kterém má oznámit legislativní program nové vlády po volbách 6. května. S novou britskou vládou jsou spojena velká očekávání, ale i obavy, neboť už dopředu vyhlásila razantní rozpočtové škrty, aby omezila rozpočtový schodek dosahující už jedenácti procent hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron, předseda britské Konzervativní strany

David Cameron, předseda britské Konzervativní strany | Foto: AFP

Rozpočet nové britské vlády bude letos chudší o více než šest miliard liber. Vláda také včera už zveřejnila čeho se obávané škrty budou týkat. Půjde především o vysoké náklady veřejného sektoru, vláda přestane najímat nové zaměstnance státní zprávy a omezí se také výdaje na konzultantské firmy.

Šetřit se má také na informačních technologiích a omezením propagace. Dále se bude šetřit a cestovních nákladech státních zaměstnanců. Ti tak nebudou moci jezdit či létat první třídou, a někteří náměstci ministrů přijdou o vlastní auta s řidičem, a budou muset jezdit veřejnou dopravou, či používat vozy z vládního autoparku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivana Kottasová hovořila na Rádiu Česko o programu nové britské vlády

Vláda jde tedy v šetření příkladem. Nový premiér David Cameron chodí z Downing Street do parlamentu pěšky a také nepoužívá při jízdách po městě sirény a doprovod policistů na motocyklech jak bylo dosud zvykem.

Překvapení nachystal také svému kabinetu, tím, že přísně zakázal při zasedáních vlády používat mobilní telefony, a britští ministři nyní musí před jednáním odkládat své mobily do zvláštních přihrádek.

Cameron chce změnit Británii

Od programového prohlášení nové vlády se očekává, že bude především hodně ambiciózní.

„David Cameron už před volbami sliboval, že pokud se stane premiérem, tak změní Británii. A vládní program, který bude dnes představen, tento slib zřejmě dodrží. Vláda bude chtít prosadit až jedenadvacet hlavních reformních zákonů, což je legislativní rekord. Zákony se dotknou opravdu všech oblastí britského života,“ uvedla spolupracovnice Českého rozhlasu ve Velké Británii Ivana Kottasová.

Hlavní prioritou Davida Camerona je ekonomika.

„Především škrty v rozpočtu a náprava britské ekonomiky, kterou poškodila krize. Vláda chce mimo jiné seškrtat sociální dávky. Škrty se dotknou ale každé oblasti včetně školství. Přitom tenhle rezort se dosud považoval za takový, v němž se neškrtá. Například univerzity přijdou o část dotací a některé univerzity již teď varují, že budou muset přijímat méně studentů,“ pokračovala Kotasová.

Nicolas Sarkozy a David Cameron | Foto: ČTK/AP

Další prioritou nového premiéra je podle ní zrušení plánu na zavedení povinných občanských průkazů, který prosadila bývalá labouristická vláda. Reformy se dotknou i základního školství . Vláda chce taky prosadit větší samostatnost pro skotský parlament a zreformovat policii.

„Britové se ale nejvíc bojí škrtů v sociálních dávkách. Cameron tvrdil, že například dávky v nezaměstnanosti si opravdu zaslouží jen lidé, kteří dělají něco pro to, aby získali práci. Chce zavést také spoustu nových pravidel pro lidi, kteří práci nemají,“ přiblížila spolupracovnice Českého rozhlasu.

Britové mají větší dluhy než Američané před krizí

Cameron totiž převzal zemi v obrovských hospodářských problémech, které musí velmi rychle řešit.

„Státní dluh už přesahuje polovinu HDP, což odrazuje investory. Také britské dluhopisy zaznamenaly v poslední době několik krizí. Investoři je začali rozprodávat. Ekonomiku zatěžuje i velká zadluženost obyvatel. Dluhy britských domácností jsou vyšší než měli Američané těsně před vypuknutím krize,“ popsala špatný stav ostrovní ekonomky Kotasová.

Ve Velké Británii se také hodně hovoří o reformě volebního systému. Zatím se mluví o referendu o této volební reformě. Teprve když pro ní bude většina Britů, začne se jí parlament zabývat. Volební reforma byla jednou z priorit liberálních demokratů, které současný systém nejvíce poškozuje.

David Cameron v minulých dnech také zažil první velká mezinárodní jednání. Sešel se s francouzským prezidentem i německou kancléřskou. Před zástupci obou evropských velmocí nijak neskrýval svůj euroskepticismus.

„Na obou setkáních zdůraznil, že nechce další posilování moci Bruselu, nechce aby EU získala další pravomoci a nepodepíše žádnou další smlouvu, která by Brusel posílila. Evropa se nového britského premiéra možná trochu obávala, protože Cameron je jeden z největších euroskeptiků, nicméně v době, kdy Evropa řeší obrovské problémy, není moc na ideologické věci čas a Cameron to moc dobře ví,“ dodala spolupracovnice Českého rozhlasu.

Ivana Kottasová, Václav Rojík, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme