Středa je posledním dnem pro vyřízení voličského průkazu

Dnešek je zvlášť důležitý pro ty, kteří nebudou ve dnech voleb do Poslanecké sněmovny v místě svého trvalého bydliště. Chtějí-li odevzdat svůj hlas jinde, potřebují k tomu voličský průkaz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé volí své kandidáty do Evropského parlamentu

Lidé volí své kandidáty do Evropského parlamentu | Foto: Tomáš Adamec

Zákon jasně říká: voliči, který nebude moci volit ve volebním okrsku, v jehož stálém seznamu je zapsán, vydá obecní úřad na jeho žádost voličský průkaz a poznamená tuto skutečnost do stálého seznamu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Třetí část poradny pro volby připravila Lucie Weissová

O voličský průkaz se může zažádat písemně nebo ústně. Václav Henych ze Státní volební komise připomíná, že v případě písemné žádosti musí mít volič ověřený svůj podpis.

„Mohlo by se stát, že by nějaký vtipálek mohl jeho jménem požádat o volební průkaz. V tu chvíli, až by se dostal do volební místnosti, by nemohl hlasovat. Není to snaha o další byrokratický krok, ale o ochranu voliče, aby se vědělo, že skutečně volič, který požádá o voličský průkaz, ho opravdu chce,“ vysvětluje Henych.

Ale dodává také, že lhůta pro písemné požádání o voličský průkaz už uplynula. Takže požádat můžeme na obecním úřadě pouze osobně, a to už jenom dnes.

Voličské seznamy se uzavírají

Dva dny před volbami obecní úřady po uplynutí úředních hodin volební seznamy uzavřou a už se v nich žádné změny dělat nedají. Proto také, kdyby se třeba stalo, že nás odvezou do nemocnice a pustí nás až po volbách, se nám jakožto voličům situace může zkomplikovat.

„První možnost je, že nemocnice bude ležet na území volebního okrsku, kde vy máte právo volit. V tom případě můžete požádat okrskovou volební komisi, aby k vám vyslala dva členy, a tito členové k vám přijdou s přenosnou volební schránkou. Druhá možnost je mít voličský průkaz, pokud půjdete třeba na plánovaný zákrok,“ připomíná Václav Henách a doplňuje:

„Jiná otázka je, pokud se vám to stane v době kratší, třeba dva dny před dnem voleb. V tomto případě neexistuje mechanismus, který by umožnil dotyčnému volit, jde o faktickou překážku výkonu volebního práva.“

Hlasovací lístky už by všichni voliči měli mít doma. Seznamy kandidátů ve všech krajích je možné najít také na internetové stránce Českého statistického úřadu www.volby.cz.

Lucie Weissová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme