Škody po povodních v Polsku budou větší než před 13 lety

Povodně v Polsku končí. Povodňová vlna na Visle totiž dosáhla ústí v Baltském moři. Polsko začíná uklízet škody, které velká voda napáchala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři posilují protipovodňovou bariéru na Visle.

Záchranáři posilují protipovodňovou bariéru na Visle. | Zdroj: ČTK

Nikde na Visle už nehrozí, že by se voda přelila přes protipovodňové hráze. Ministr vnitra Jerzy Miller ale varoval lidi, aby v okolí hrází byli opatrní, protože valy jsou po záplavách nasáklé vodou a prosakují.

Rozvodněná Visla poničila v uplynulých dnech rozsáhlé oblasti Polska, zatím ale nejsou známy ani odhady způsobených škod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polský novinář Marek Pedziwol ve Světě o druhé Rádia Česko

„Zatím je jisté jen to, že škody budou větší než při povodních před 13 lety, kdy dosáhly částky 12 miliard zlotých,“ řekl na Rádiu Česko polský novinář Marek Pedziwol. Až budou škody vyčísleny, budou Poláci žádat o peníze z evropských fondů.

„Polské ministerstvo vnitra oznámilo, že na pomoc postiženým už předalo přes 150 milionů zlotých, dalších 40 milionů dalo obcím na boj s povodní. Vláda celkem hodlá uvolnit dvě miliardy zlotých.“

Nynější záplavy, které si vyžádaly 16 lidských životů, podle hydrologů způsobily intenzivní a dlouhodobé srážky na jihu Polska. Na některých místech napršelo za jediný den tolik vody, kolik tam běžně spadne za měsíc.

„Někteří tvrdí, že šlo o klimatickou anomálii, protože takto vydatné srážky většinou přicházejí až koncem června. A slyšel jsem i hypotézu, že povodně možná vyvolal prach z islandské sopky, který způsobil větší koncentrace vodních par, než je obvyklé,“ uvedl na Rádiu Česko Marek Pedziwol.


Václav Sochor, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme