Poslaneckou sněmovnu čeká poslední schůze před volbami

Pouhý den před volbami do Poslanecké sněmovny se dnes naposledy sejdou členové dolní komory parlamentu. Dořešit mají návrh sociálních demokratů na zavedení přímé volby hlavy státu a rozhodnout o vetu prezidenta k novele zákona o biopalivech. S jednáním těsně před sněmovními volbami nesouhlasili občanští demokraté. Podle nich se jedná o pokračující "předvolební taškařici" ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka ČR na budově Poslanecké sněmovny

vlajka ČR na budově Poslanecké sněmovny | Foto: Marián Vojtek

Přerušení schůze z 18. května do dneška navrhl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka: „Hlavní důvod je ten, že na tuto schůzi nemohl být zařazen poslední návrh zákona, který vetoval prezident republiky, který se týká biopaliv a uplatňování biosložky v palivech. My se domníváme, že by bylo dobře, kdyby Poslanecká sněmovna ještě dostala šanci o tomto návrhu zákona hlasovat tak, aby se k tomuto vetu prezidenta republiky mohla vyjádřit ještě v tomto volebním období a jediná procedurální možnost byla přerušit poslední řádný bod této schůze Poslanecké sněmovny."

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanecká sněmovna a její poslední schůze před volbami. Příspěvek Milady Richterové.

"Já doufám, že ve čtvrtek bychom měli hlasovat o dvou návrzích zákona: jednak o změně ústavy, která umožňuje přímou volbu prezidenta republiky, a potom o návrhu zákona, který vetovat prezident republiky, a který se týká bioložky v palivech,“ dodal Sobotka.

Zelení, komunisté a lidovci schůzi vítají

Kvůli této prezidentem vetované normě velmi usilovali ještě o další den jednání Sněmovny i zelení. Jejich poslanec Martin Bursík proto označil přerušení poslední schůze do voleb za velký úspěch:

„Ten důvod je jediný: pan prezident vetoval zákon o biopalivech příliš pozdě. Myslím si, že to nebyla náhoda, spíše záměr. Takže my z procedurálních důvodů jsme nemohli přehlasovat prezidentské veto zákona o ochraně ovzduší, který by právě umožnil zvýšení podílu biopaliv v benzínu a naftě, takže jsme se dohodli na tom, že se přeruší schůze a budeme pokračovat příští čtvrtek. To dnešní hlasování napovědělo, že věřím, že se Sněmovně podaří pana prezidenta přehlasovat, a tím pádem se rozšíří podíl biopaliv. Bude to pozitivum pro zemědělce, pro životní prostředí. Ta negativa v České republice skutečně nelze srovnávat s možnými riziky pěstování biopaliv někde v rozvojových zemích.“

Další den schůze poslanců, byť těsně před volbami, přivítal i předseda KSČM Vojtěch Filip: „Já myslím, že je to potřebné, protože tady ještě bude zákon vrácený prezidentem a je potřeba dokončit legislativní proces, který byl zahájen,“ řekl Rádiu Česko.

"Je to správné rozhodnutí," říká k pokračující schůzi PS také předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda:

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Eduard Janota mluvil o povodňových dluhopisech v Ranním interview Radiožurnálu

„Protože je potřeba přehlasovat veto pana prezidenta republiky, které se týká biopaliv a protože ten návrh tu nebyl předložen včas, tak se to musí udělat, protože to je dobrá zpráva pro české zemědělce. Počítá se desetidenní lhůta od doručení od návrhu pana prezidenta republiky, a to je důvod, proč to musí být tento termín.“

ODS: Je to předvolební kampaň

S dalším pokračováním jednání poslanců těsně před volbami nesouhlasili občanští demokraté. Proč, vysvětluje předseda klubu ODS Petr Tluchoř:

„My myslíme, že nemáme pokračovat v této předvolební kampani na půdě Poslanecké sněmovny, a proto jsme tento návrh nepodpořili. Absurdnost toho, že bychom měli jeden den před volbami projednávat interpelace na úřednickou dočasnou vládu myslím hovoří sama za sebe. My řádnému projednávání, případně doplnění zákonů nebudeme bránit.“

Na programu jednání budou i povodňové dluhopisy

Na přání vlády mají navíc poslanci v režimu legislativní nouze také rozhodnout o tom, jestli škody, způsobené nedávnou povodní, pokryje stát vypsáním dluhopisů. Ty by koupila Evropská investiční banka. Splatnost povodňových dluhopisů v objemu 3 miliard korun nemá překročit 35 let. Takový postup už odsouhlasila vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vydání povodňových dluhopisů mluvil na Rádiu Česko náměstek ministra financí Bohdan Hejduk

Premiér Jan Fischer ale zároveň upozornil, že tento krok zvýší schodek státního rozpočtu. Současní i budoucí ministři tak podle něj budou muset hledat další úspory:

„Budou-li zvedat dluhopisy deficit, uděláme taková opatření v exekutivě, taková krácení, aby celkový podíl deficitu na HDP ve výši 5,3 rozpočtovaný na letošní rok nebyl překročen a zůstal zachován.“

Ministr financí Eduard Janota Radiožurnálu řekl, že dluhopisy budou vydány za tržních podmínek, se zhruba čtyřprocentním zúročením na 10 let. Aby nezatížily státní rozpočet, navrhne ministr úspory ve státní správě:

„Navrhnu některé řekněme škrty v oblasti státního rozpočtu, které budou směřovány zejména na fungování státní správy. Mohou to být věcné výdaje, mohou to být i mzdové výdaje, teoreticky. Bude záležet na tom, na čem se vláda shodne.“

ČSSD pro dluhopisy, ODS za podmínky, že se nezvýší deficit

Jak se k návrhu na emisi povodňových dluhopisů, který v pondělí schválila vláda, postaví ve Sněmovně sociální demokraté? Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka budou pro:

„Podpoříme v Poslanecké sněmovně vládní předlohu návrhu zákona o povodňových dluhopisech ve výši 3 miliardy korun. Myslíme si, že je to užitečná věc.“

A za jakých podmínek podpoří povodňové dluhopisy občanští demokraté? To upřesnil Českému rozhlasu místopředseda ODS Ivan Langer:

„My budeme chtít jasné slovo od pana premiéra a od pana ministra financí Janoty, že ve státním rozpočtu nejsou jiné zdroje, které by mohly být použity na pomoc obětem povodní, a tudíž musíme vydat dluhopisy a prohloubit schodek a zvětšit dluh. Pokud pan ministr Janota řekne: Opravdu, v tuto chvíli ve státním rozpočtu nejsem schopen sehnat 3 miliardy korun obětem povodní, potom zřejmě budeme připraveni podpořit dluhopisový program.“

Vypsání dluhopisů na pokrytí povodňových dluhopisů posoudí po Sněmovně ještě i Senát.

Dluhopisy nebudou pro občany

Povodňové dluhopisy si na rozdíl od roku 1997 tentokrát nebudou moci kupovat občané, potvrdil na Rádiu Česko náměstek ministra financí Bohdan Hejduk.

„Termín povodňové dluhopisy vyvolává asociaci s rokem 1997, kdy se dluhopisy prodávaly přímo občanům, ale to byla výjimka. Od té doby se nic takového nestalo a zatím neuvažujeme v nejbližší době s takovým prodejem.“

Prodej dluhopisů Evropské investiční bance je podle Hejduka daleko výhodnější, než kdyby je stát prodával na trhu velkým investorům: „Protože Evropská investiční banka má vysoký rating a může nám nabídnout velmi výhodné úroky.“

Jednat se bude i o zavedení přímé volby prezidenta

Poslanci dnes mají dořešit i návrh ČSSD na uzákonění přímé volby prezidenta. Pokud návrh dolní komorou projde, bude s ním muset ještě souhlasit Senát a prezident.

Přímá volba prezidenta se ve sněmovně neobjevuje poprvé. Doposud se ale žádný návrh schválit nepodařilo. Ten současný zákonodárci do dolní komory poslali už v říjnu 2007. Až teď nicméně přichází na řadu jeho třetí čtení.

Podle autorů by se přímou volbou posílila zejména nadstranickost a nezávislost hlavy státu. Kandidáta na prezidenta by podle normy mohlo navrhnout minimálně 20 poslanců, 10 senátorů nebo kdokoliv jiný, když sežene 10 tisíc podpisů dalších lidí.

Vzhledem k termínu voleb, pokud sněmovna teď návrh schválí, ale později by narazil v Senátu nebo u prezidenta, do praxe by se už nedostal.

Veronika Malá, Marián Vojtek, Milada Richterová, Lenka Rafaelová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme