Povodňová vlna by měla odpoledne dorazit do Německa

Oči obyvatel Braniborska se upírají k řece Odře. Nově vybudovaný systém protizáplavových valů čeká nejnáročnější zkouška. Povodňová vlna z Polska by měla do regionu dorazit dnes odpoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň v Miskolci

Povodeň v Miskolci | Zdroj: ČTK

Situace na místě je velmi dramatická. Zatímco braniborští politici věří, že miliardy, které věnovali dostavbě protipovodňových zábran, vydrží, někteří obyvatelé Frankfurtu nad Odrou jsou jiného názoru.

Už teď totiž zbývá do vylití řeky z břehů asi jeden metr, pod vodou už jsou celé stromy. Řeka podle odhadů v tuto chvíli dosahuje šířky zhruba čtyř stovek metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povodňovou situaci v Německu sleduje Klára Stejskalová.

Němečtí politici se ale problémů obávají pouze na dvou místech, kde se protizáplavový val nestihl dodělat.

Německo má, narozdíl od Polka, tu výhodu, že se mohlo na povodňovou vlnu chystat. Každá rodina si například mohla vyzvednout sto pytlů naplněných pískem. Centrum města je navíc chráněno bariérami. Rovněž se hodně pracovalo na zpevnění břehů.

Všichni nicméně očekávají, že škody nebudou tak velké jako v roce 1997, kdy město zůstalo pod vodou šest týdnů.

Frankfurt sousedí s polským městem Šlubice, kde je situace mnohem horší. V okolí města už došlo k vylití Odry do polí. Samotné město zatím odolává, ale už včera musela být evakuována celá nemocnice.

Klára Stejskalová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme