Těžaři z BP jsou nenahraditelní. Ropná havárie je neohrozí

Americký prezident Barack Obama by měl o půl roku prodloužit moratorium na vydávání povolení k těžbě ropy u pobřeží Spojených států. S odkazem na Bílý dům to uvádí agentura Reuters. V rámci nových podmínek by také úřady mohly častěji kontrolovat těžební plošiny a jejich zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr z webkamery na dně Mexického zálivu. Foto ukazuje přístroj, kterým  se těžaři pokoušejí ucpat poškozený vrt za pomoci speciálního bahna

Záběr z webkamery na dně Mexického zálivu. Foto ukazuje přístroj, kterým se těžaři pokoušejí ucpat poškozený vrt za pomoci speciálního bahna | Zdroj: ČTK

Opatření je reakcí na katastrofální ropnou skvrnu v Mexickém zálivu. Ropa uniká z poškozeného hlubinného vrtu od 20. dubna, tedy od havárie těžební plošiny firmy British Petroleum. Ta se mezitím snaží hlubinný vrt ucpat.

Pokud se to povede, což není jisté, výrazně to omezí nebo dokonce i zastaví únik ropy z mořského dna," řekl prezident. Dodal, že vláda zvažuje další možné způsoby, jak únik ropy zastavit.

Přehrát

00:00 / 00:00

kolseum.mp3

Společnost BP chce při ucpání vrtu použít zvláštní bahno a cement. Experti tomuto postupu vyzkoušenému dosud pouze na zemském povrchu dávají zhruba padesáti procentní šanci na úspěch. Jak doplňují, pokud firma selže, její image a tím i pozice opět o něco oslabí. Stejně tak naroste i výše škod, které bude muset platit.

Analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil si ale myslí, že firma BP je v jistém smyslu nenahraditelná a vysvětluje proč: „V její prospěch hraje to, že jde především o těžařskou společnost a v tomto oboru je její role nenahraditelná, stejně jako je nenahraditelná ropa ve světové ekonomice. Ale je samozřejmě možné, že se od ní odkloní určité procento zákazníku na těch konečných benzinových pumpách. I přes negativní image však bude ropu prodávat dál.“

Zásadní propad těžby ropy nehrozí

Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka tato ekologická havárie určitě omezí těžbu ropy ve Spojených státech, nemyslí si však, že půjde o nějaké zásadní ovlivnění.

„Určitě budeme svědky zpřísnění podmínek pro určování licencí, zvětší se také kontroly v celém těžařském průmyslu, toto odvětví bude pozorně sledováno nejen veřejností, ale také ekologickými organizacemi, omezení se bude týkat i nových projektů v oblasti. Nějaký dramatický propad těžby v regionu však nečekám,“ popisoval Čermák.

Nabízí se otázka, zdali je tento případ pouze regionální problém, to znamená, že se týká pouze USA, anebo ovlivní i úroveň těžby ve zbytku světa.

Americký prezident Barack Obama. | Foto: Tomáš Adamec

„Podle mě se jedná o regionální záležitost. Podle zprávy BP utíká denně z vrtu 5 tisíc barelů ropy, ve skutečnosti to samozřejmě může být víc, mluví se až o 14 tisících. Ve světě se však denně vytěží zhruba 84 milionů barelů, srovnání obou čísel tak vyznívá poměrně jasně. Z ekologického pohledu se ale samozřejmě jedná o velkou katastrofu,“ dodal Čermák.

Od ropné havárie akcie British Petroleum klesly o 24 procent, tato katastrofa stojí společnost zhruba 22 milionů dolarů denně. Průměrný denní zisk BP v loňském roce přitom byl 45 milionů dolarů, firma tak přichází o velké peníze.

„Problém to pro společnost určitě je, navíc ještě můžou následovat různé žaloby. Firma také slíbila, že odstraní veškeré ekologické znečištění v oblasti, což bude určitě stát také nemalé výdaje. Obecně se však dá říct, že BP patří mezi největší těžařské společnosti na světě a tato havárie by samotnou její existenci ohrozit neměla,“ uzavřel analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Tomáš Pavlíček, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme