Čeští voliči mohou hlasovat po celém světě

Už od včerejšího večera mohou hlasovat čeští voliči v některých vzdálených zemích světa. Jak uvádí ministerstvo zahraničí, celkem je v zahraničí k dispozici 108 hlasovacích míst. Do ‚zvláštních voličských seznamů‘ se tam nechalo zapsat více než šest tisíc lidí. Hlasovat v cizině mohou ale i držitelé voličských průkazů vydaných v České republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

české velvyslanectví v Bratislavě

české velvyslanectví v Bratislavě | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Jako první včera mohli už od 19 hodin našeho času hlasovat voliči na velvyslanectvích v Brasílii a Buenos Aires a na generálním konzulátu v Sao Paulu. Dnes ráno je od šesti hodin středoevropského letního času k dispozici i vůbec nejvzdálenější volební místnost v australském Sydney.

V afghánské provincii Lógar české úřady kvůli volbám otevřely dokonce zvláštní konzulární pracoviště. V oblasti působí český provinční rekonstrukční tým a vojenská jednotka. K volbám se na základně Shank zaregistrovalo 170 českých občanů.

V Rusku se volební místnosti otevřou hned na třech místech, na konzulátech v Moskvě, Petrohradu a Jekatěrinburku. Přijít může každý občan České republiky, který se na příslušném zastupitelském úřadě včas zaregistroval do zvláštního seznamu voličů, případně, pokud přijíždí do Ruska aktuálně, si v České republice vyzvedl voličský průkaz.

Na všech třech místech se bude hlasovat v pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin lokálního času, to znamená v Moskvě a Petrohradu s dvouhodinovým předstihem oproti Praze, v Jekatěrinburku se čtyřhodinovým. Výsledky sečtou volební komise přímo na místě a předají ke zpracování do České republiky.

Nejlidnatější okrsek

Přes 450 voličů čekají na českém konzulátu v Bruselu. Hlasovat pravděpodobně přijdou hlavně zaměstnanci evropských institucí. Belgie se tak může stát nejlidnatějším volebním okrskem v zahraničí.

Zájem účastnit se voleb mají především lidé, kteří v Bruselu dočasně pracují a zachovali si pevné vazby k Česku. Na zvláštní seznam voličů se jich podle informací konzulátu zapsalo více než 400. Další desítky, možná i přes sto, jich může přijít s voličskými průkazy.

U krajanů žijících v Belgii dlouhodobě se ale velký zájem o české volby nepředpokládá. Říká předsedkyně krajanského spolku Beseda Anita Březinová- Vannese:

„Oni v podstavě nemají důvod. Když si řeknou, že by v sobotu měli jet 50 kilometrů do Bruselu vlakem. Staří krajané nemohou, protože je nemá kdo odvézt a ti mladší jsou třeba v práci a zájem nemají.“

Pavel Novák, Lenka Kabrhelová, Martina Hanáčková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme