Čínští zaměstnanci Hondy stávkují. Provoz automobilky stojí

Honda zastavila výrobu aut v Číně. Příčinou je stávka v závodě na výrobu součástek. Honda, která je pátou nejprodávanější značkou v nejlidnatější zemi světa, přitom začátkem týdne oznámila ambiciozní plán zvýšení výroby v Číně ze současných 650 tisíc na 830 tisíc automobilů ročně během následujících dvou let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Honda Accord Tourer

Honda Accord Tourer | Foto: Ondřej Jánoška

Důvodem stávky většiny zaměstnanců v továrně na součástky do motorů a převodovek u Kuang-čou je požadavek na zvýšení mezd, a to o více než 30 procent. Nejnižší výdělek v současnosti činí v přepočtu 4,5 tisíce korun měsíčně.

Provoz se proto zastavil i ve všech čtyřech závodech, kde se osobní vozy vyrábějí. Jednotlivé komponenty se totiž v Číně, která je v současnosti největším automobilovým trhem na světě, vzhledem k vysokému tempu produkce neskladují.

Protest téměř 1900 pracovníků trvá už deset dní, dosavadní vyjednávání ale zatím konkrétní výsledky nepřineslo.

Výjimečně ho také nezastřešuje komunistickou vládou řízená celostátní Federace odborů, která je jedinou povolenou v zemi. Stále častěji se totiž dělníci chtějí domluvit přímo s vedením firem sami.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme