Kypr zakázal flotile plující do Gazy vstup do svých vod

Organizátorům mezinárodní flotily plující do Gazy na podporu Palestinců se zkomplikovala situace. Kypr lodím zakázal vstoupit do svých vod s formálním odůvodněním, že nepokračují do mezinárodně uznaného přístavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záliv Pissouri

Záliv Pissouri | Foto: Fotobanka stock.xchng, Markos Foutas

Právě u Kypru se mělo devět lodí soustředit a pak společně vyjet ke břehům Gazy. Organizátoři přesto uvádějí, že k území drženému pod izraelskou námořní blokádou dorazí v sobotu ráno.

Kypr se stal nakonec jediným státem, který vyhověl izraelskému požadavku, aby proti aktivistům z desítek zemí nějak zasáhl. Kromě Kypru lodi s humanitární pomocí plují také z Irska, Švédska, Turecka a Řecka.

Izrael chce připlutí osmi set aktivistů do Gazy za každou cenu zabránit. Mezitím posiluje snahy o diskreditaci organizátorů protestu.

Jak uvádí izraelský tisk, různí oficiální mluvčí budou v těchto dnech ochotně vystupovat v zahraničních médiích.

Jejich hlavním argumentem bude tvrzení, že obyvatelé Gazy netrpí žádným nedostatkem. Zároveň Izrael tvrdí, že na palubách lodí mohu být teroristé a zbraně.

Břetislav Tureček, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme