Za dva dny bude jasné, zda se podařilo zastavit vytékající ropu

Společnost BP, které patřila vrtná plošina, po jejímž kolapsu začala do moře unikat ropa, oznámila, že pokročila ve snaze zamezit dalšímu znečišťování. Admirál pobřežní stráže Thad Allen navíc prohlásil, že se alespoň dočasně daří únik ropy zastavit. Do nejhůře postiženého státu Louisiana dnes také přijel americký prezident Barack Obama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa z poškozeného vrtu zasáhla pobřeží Lousiany 

Ropa z poškozeného vrtu zasáhla pobřeží Lousiany  | Zdroj: ČTK

„Tohle je jasná ekologická katastrofa, to se nedá nijak obejít,“ připustil v rozhovoru pro CNN šéf společnosti BP Tony Hayward. Zaměstnanci firmy se stále snaží zamezit úniku ropy čerpáním speciálního bahna do poškozeného potrubí vrtné konstrukce. Zatím ale pořád není jasné, jestli tahle metoda únik ropy opravdu zastaví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Snahy o zastavení úniku ropy a návštěvu Baracka Obamy v Louisianě sleduje americký zpravodaj ČRo Vít Pohanka.

„Bude to trvat 48, než budeme moct dojít k nějakému defintivnímu závěru,“ říká Tony Hayward. Pokusů o zastavení tryskání ropy z vrtu už bylo několik a všechny zatím selhaly.

Společnost BP je pod obrovským mediálním tlakem. Kritici ale poukazují, že svůj díl odpovědnosti nese i vláda. Dnešní cesta prezidenta Obamy do postižené oblasti má nepochybně ukázat, že situaci chápe jako velmi vážnou a snaží se ji řešit. Do Louisiany prezident přijel den poté, co kvůli nejhorší ekologické havárii v dějinách Spojených států prodloužil o půl roku zákaz udělování licencí na těžbu ropy ve velkých mořských hloubkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem ropné havárie v Mexickém zálivu okomentoval v pořadu Stalo se dnes profesor historie z Bostonské univerzity Igor Lukeš.

„Prezident Obama se od celého počátku snaží utnout pupeční šňůru mezi naftařskými společnostmi a zvolenými politiky. Zároveň se ale nedávno rozhodl vydat další licence na dobývání ropy z moře. Takže tato ekologická katastrofa v Louisianě pro něj přišla v nejméně vhodnou chvíli,“ okomentoval Obamovu situaci profesor historie z Bostonské univerzity Igor Lukeš.

Vít Pohanka, Lenka Rafaelová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme