Volby probíhají v obýváku, na zastávce i v přívěsu

Vlaková zastávka, obývací pokoj, pojízdný přívěs ale i věznice slouží na některých místech České republiky coby volební místnost v právě probíhajících parlamentních volbách. V povodněmi zničených Troubkách zase chtěli umístit volební urnu do smuteční místnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební místnost v obývacím pokoji v Dolním Žižkově na Kutnohorsku

Volební místnost v obývacím pokoji v Dolním Žižkově na Kutnohorsku | Foto: Michal Trnka

Ale i z poněkud neobvyklých míst zatím zpravodajové hlásí hladký průběh voleb.

Hned na několik zajímavých volebních kuriozit lze narazit v Plzeňském kraji. Například na volební místnost v čekárně vlakové zastávky v osadě Zastávka u Přeštic.

„Protože volební místnost musí splňovat jasně dané podmínky, tak přítomná komise bude mít k dispozici i chemickou toaletu, která je zde instalována speciálně pro potřeby voleb. To platí i o prostoru zastávky, která je mimo volební čas uzamčena,“ sdělil plzeňský zpravodaj David Havelna.

Potíž s umístěním hlasovacích uren měli například v Horské Kvildě na Šumavě, kde v dubnu vyhořela budova místního obecního úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z nejmenší volební místnosti v republice

„Přestože objekt nemá do dnešních dnů střechu, tak zde přeci jen vznikla provizorní volební místnost v prostorách, kde sídlí obecní úřad. Pro Horskou Kvildu platí ještě jeden unikát a to že jeto nejvýše položená volební místnost v České republice, protože obec se rozkládá v nadmořské výšce 1045 až 1090 metrů,“ připomněl Havelna.

Volby běží i ve věznici

Bez komplikací zatím probíhají volby i v plzeňské Věznici Bory.

„Už tradičně volby probíhají v návštěvní místnosti školského střediska. Do voleb se letos přihlásilo 666 osob, z toho z výkonu vazby 68 osob a z výkonu trestu 598. Volby pak probíhají tak, že dozorci z jednotlivých úseků po určitém počtu přivádějí vězně, které nechávají volit podle regulí. Projdou evidencí volební komise a za plentou si zcela anonymně rozhodnou, které straně dají hlas,“ dodal plzeňský zpravodaj.

Zajímavostí z Plzeňského kraje je i vůbec nejstarší volební urna z Přebuz na Sokolovsku, která údajně pochází z první republiky.

Na Kutnohorsku volí v obýváku

Volby začaly ve čtrnáct hodin také ve středních Čechách. Tam se o hlasy voličů uchází přes 540 kandidátů dvaceti stran. O složení budoucí poslanecké sněmovny rozhodují i voliči z kutnohorské městské části Dolní Žižkov. Své hlasy odevzdávají na poněkud neobvyklém místě - přímo v jednom z rodinných obývacích pokojů.

Dříve se na Dolním Žižkově volilo na bývalé skautské chatě. Ta ale byla před lety srovnána se zemí. Vedení kutnohorské radnice hledalo vhodnou náhradu. S nápadem přišla rodina Heringových, která v této části města vlastní rybník a provozuje v ní rybářství.

Městu nabídla zázemí v letním pokoji. „Přes rok je to celkem prázdné, tak jsme se rozhodli, že jim pomůžeme,“ řekla Růžena Heringová.

Zázemí pro rodinné návštěvy s pohovkou, obývací stěnou a malou kuchyňkou se tak proměnilo ve volební místnost se zázemím, která pravidla vyžadují.

Volby v karavanu v obci Chrást na Mladoboleslavsku | Foto: Jana Huzilová

Neobvykle řešená volební místnost přispívá i k vysoké volební účasti.

„Lidé mají k tomu vztah a zodpovědnost,“ potvrdila předsedkyně komise Hana Horáková.

Volební komise neváhá využít přilehlou kuchyňku. „Něco si uvaříme. Pro jídlo je to tu všude daleko. Při minulých volbách jsme měli řízek. Teď se ještě musíme na něčem domluvit,“ usmívala se Horáková.

I ve středních Čechách zaznamenaly další kuriózní k vykonání volebního aktu. V jedné obci na Mladoboleslavsku se například volilo v pojízdném karavanu.

Volební místnosti se našly i po povodních

Volební urny jsou i v obcích, které stále bojují s následky ničivých záplav. Prostory pro hlasování složitě hledali i v Troubkách na Olomoucku.

Většina vytipovaných objektů, včetně základní a mateřské školy, tam totiž byla pod vodou a obec zvažovala, že budou lidé volit v prostorách smuteční síně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta obce Troubky vysvětluje výběr místa pro volední místnost

Do té ale nakonec troubečtí občané přestěhovali sklad humanitární pomoci z kulturního domu a uvolnili tak prostor pro volební místnost.

„Rozhodli jsme se sklad přemístit a nechat věci, které byly určeny pro desinfekci a práci v obci uskladněné na tomto místě. Volit se bude v kulturním domě v Troubkách, kde budou připraveny místnosti pro dva volební okrsky,“ popsal starosta obce Radek Brázda.

Jana Zemková, Michal Trnka, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme