Voliči se rozhodují víc srdcem než hlavou. Někteří na poslední chvíli

Občané Česka popáté volí své poslance. Jako při každých volbách i letos někteří lidé ani v době, kdy jdou do volební místnosti, ještě pořád nejsou pevně rozhodnuti, komu dát hlas. Podle politologa Milana Znoje se tato váhavost rozšiřuje s tím, jak stoupá zloba a nedůvěra voličů vůči politikům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Poslanecké sněmovny, 28. května 2010 (Brno)

Volby do Poslanecké sněmovny, 28. května 2010 (Brno) | Foto: Tomáš Adamec

Voliči podle v současné situaci očekávají především změnu, míní politolog Milan Znoj, který působí na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy.

„Lidé jsou na strany, především na ty dvě hlavní, naštvaní, je tu všeobecná nedůvěra k politické elitě. Váhavost se samozřejmě rozšiřuje a myslím, že se to projeví i v těchto volbách,“ říká Znoj.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodování českých voličů hovořili v Ozvěnách dne politolog Milan Znoj a ředitel Občanského institutu Roman Joch

Ředitel Občanského institutu Roman Joch se domnívá, že většina Čechů volí spíše srdcem než hlavou.

„Racionálně a na základě skutečných argumentů volí menšina lidí, i když jsou takoví, ale to nejdůležitější v politice jsou dojem, sympatie, vyzařování síly, to znamená spíše srdcové záležitosti,“ uvedl Joch.

S tím souhlasí i politolog Znoj. Podle něj se na emoce orientují i předvolební kampaně stran. „Snaží se získat sympatie a emoce jsou důležité. Ale neřekl bych, že politika je založena čistě na emocích. Ideová stránka politiky je také důležitá, byť v kampaních trochu zůstává stranou,“ podotkl Znoj.

Joch zdůraznil, že kampaně působí na drtivou většinu voličů: „Jsou lidé, kteří mají velice silné názory a jsou rozhodnuti ohledně politické profilace. Druhý okruh lidí jsou velice apolitičtí občané, na něž kampaň také nepůsobí. Ale tyto skupiny dohromady, to je deset nebo dvacet procent.“

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme