Štáby stran s napětím sledují výsledky. Zatím těší pravici

Ve štábech politických stran se po uzavření volebních místností s napětím čeká na výsledky hlasování. První odhady agentury SC&C potěšily zejména pravicové strany. ODS by podle průzkumu získala 20 procent, druhá ČSSD o půl procenta méně. Průběžné sčítání hlasů přisuzuje vedení sociálním demokratům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Poslanecké sněmovny, 28. května 2010 (Brno)

Volby do Poslanecké sněmovny, 28. května 2010 (Brno) | Foto: Tomáš Adamec

Třetí TOP 09 dává odhad 17,5 procenta, Věci veřejné mají 11 procent a KSČM 10,5 procenta. Na hranici vstupu do sněmovny se pohybují lidovci, kterým první odhady dávaly pět procent, po zpřesnění údajů se ale o půl procenta propadli.

Aktuální dění po uzavření volebních místností MŮŽETE SLEDOVAT ONLINE.

V Malostranské besedě, kde sídlí volební štáb ODS, panovala po zveřejnění prvních odhadů optimistická nálada.

Přehrát

00:00 / 00:00

První reakce štábů ODS, ČSSD, TOP 09, KSČM, Věcé veřejných a KDU-ČSL na volební odhady zaznamenali reportéři Radiožurnálu

Předseda občanských demokratů prohlásil, že pokud se čísla z dosud sečtených okrsků potvrdí, otevírá se šance na vytvoření "koalice rozpočtové odpovědnosti". ODS je podle něj k takové koalici připravena.

"Chtěl bych poděkovat všem pravicovým voličům v České republice, že zatím podle těch dat, která jsou k dispozici, nepodlehla česká veřejnost tomu populistickému mámení," řekl Nečas.

Výsledky přinesly radost také do štábu TOP 09 v Michnově paláci v centru Prahy. „Je to necelý rok, co strana TOP 09 vznikla, a už jen ta skutečnost, že po roce své existence se stane významnou parlamentní stranou, je obrovský úspěch a také obrovská odpovědnost," řekl místopředseda strany Miroslav Kalousek.

ČSSD doufá v lepší konečný výsledek

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka je na celkové závěrečné hodnocení ještě čas a je třeba ještě počkat na sečtení všech hlasů. Uvedl však, že se zdá, že si lidé vybrali jiný směr, než který jim nabízela sociální demokracie.

K úspěchu malých politických stran řekl, že je to fenomén těchto voleb. „Je to trend, je to v rozporu se vším, co vycházelo z průzkumů veřejného mínění," uvedl Paroubek.

Místopředseda strany Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že ČSSD volby vyhraje. Jak řekl Radiožurnálu, čísla se ještě určitě budou měnit. Svůj optimismus opírá jednak o zkušenosti z minulých voleb, kdy se odhady celkem výrazně lišily od skutečnosti, tak od prvních výsledků z volebních okrsků.

„Tak, jak dochází reálné výsledky z volebních okrsků, to znamená již přesně spočítané hlasy, se domnívám, že ČSSD má šanci na to, aby po volbách byla nejsilnější politickou stranou zastoupenou v Poslanecké sněmovně," řekl.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik doufá, že komunisté předstihnou TOP 09 a získají ve sněmovně větší podíl, než jim přisuzují průzkumy. Zpřesněné odhady nepovažuje za signál oslabení KSČM proti minulým volbám.

„Myslím si, že to není propad. Při tak masivní antikomunistické kampani, která tady běží a běžela před volbami ještě zesíleněji u prvovoličů, odhadovaná čtyři procenta jsou docela solidní výsledek. Očekával jsem horší," řekl Kováčik.

Ve štábu Věcí veřejných už bouchalo šampaňské

Ve štábu strany Věci veřejné po vyhlášení předběžných odhadů volebních výsledků bouchalo šampaňské. Jedenáct procent zde hodnotí jako velmi dobrý výsledek.

„Za posledních šest měsíců jsme dramaticky rostly v průzkumech o 400 procent. V posledních 14 dnech jsme si proto říkali, že horší výsledek než dvouciferný by byl neúspěch. Více než deset procent by nám dalo moc a sílu prosazovat naše požadavky. Proto velmi doufáme, že se ten odhad bude blížit opravdové realitě," řekl předseda Věcí veřejných Radek John.

Podle Johna je vidět, že lidé hlasovali proti velkým zavedeným stranám. „Také to bylo referendum proti panu Paroubkovi, jehož styl se řadě lidí nelíbí. Změna je důležitá,“ dodal.

U lidovců zavládl smutek

Naopak ve štábu KDU-ČSL v paláci Charitas na pražském Karlově vládne smutná atmosféra. Lidovci se zřejmě poprvé za dvacet let nedostanou do Poslanecké sněmovny. Voliči jim zatím dali méně než potřebných pět procent hlasů. Ještě dnes večer se sejde předsednictvo KDU-ČSL, aby situaci řešilo.

Podle místopředsedy strany Jiřího Carbola, lídra Moravskoslezského kraje, se lidovcům nepodařilo obnovit důvěru, o kterou je připravilo dění kolem expředsedy Jiřího Čunka.

„V minulých letech jsme prošli tvrdou kampaní proti předsedovi Čunkovi. To byla dva roky trvající antikampaň. My jsme měli rok času abychom to zvrátili. Jak se ukazuje, tak se nám to nepodařilo," uvedl Carbol, který se rozhodl kvůli neúspěchu ve volbách nabídnout svou funkci k dispozici.

Zeman: Pokud se SPOZ nedostane do sněmovny, končím

Lídr SPOZ Miloš Zeman pro zveřejnění prvních výsledků oznámil, že jestliže se jeho strana nedostane do sněmovny, funkci předsedy opustí. Podle dosavadních výsledků je SPOZ těsně pod pěti procenty.

„Musel by se stát zázrak, aby zbývajících 20 nebo 25 procent voličů vyrovnalo ten zhruba půlprocentní schodek, který máme do pětiprocentní hranice nutné pro vstup do sněmovny. Já nejsem člověk, který věří v zázraky, i když bych si v tomto případě zázrak přál," komentoval průběžné výsledky Zeman.

„Protože i politik má dodržovat své sliby, tak já svůj závazek, že odstoupím, pokud náš výsledek nebude dobrý, dodržím," dodal s tím, že výsledek neznamená konec strany.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Martin Drtina, Lucie Husárová 1, Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme