Veslaře čeká finančně náročná sezona

Není určitě nic výjimečného na tom, že veslaři ignorují liknavé květnové počasí a že právě skončeným závodem Světového poháru ve Slovinsku naostro vykročili do nové sezony. Neobvyklé je však pro ně to, že o svoji formu budou muset svědomitě pečovat až do začátku listopadu, kdy je čeká světový šampionát na Novém Zélandu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Synek

Ondřej Synek | Foto: Armáda ČR

„Pamatuju si, že podobná situace panovala v roce 1990, kdy se světový šampionát uskutečnil v australské Tasmánii. Tenkrát se závodilo také na přelomu října a listopadu. Ještě jsme tam nikdo z nás nebyli, nicméně informací máme dost,“ řekl manažer české reprezentace Dušan Macháček.


Některé ze zpráv nich ale přidělávají vrásky na čele a vyvolávají například otázku: Kdy poslat na Nový Zéland všechny veslařské rekvizity? Jak na dálku zajistit pro závodníky odpovídající zázemí a při tom neplýtvat penězi?

Přehrát

00:00 / 00:00

Sž Veslování-Macháček 29.5..mp3

„Lodě se musí naložit do kontejnerů už v srpnu a potom je tam pošleme loděmi. Pro závodníky platí, že mají dva vrcholy sezony a z tohoto pohledu je náročnější i nominace,“ pokračoval Macháček.

Většina špičkových se představí i na zářijovém mistrovství Evropy v Portugalsku. Určitě i sváteční zájemce o veslování vytuší, že když je světový šampionát pořádán na Novém Zélandu, bude muset vedení svazu sáhnout hlouběji do kapsy než kdy jindy. Ani Dušan Macháček teď nezapomíná poměřovat s jinými soutěžemi tohoto kalibru.

„S posledním mistrovstvím světa, které bylo v Mnichově, se to nedá srovnat. V této chvíli jsou náklady na jednu osobou několikanásobné. Musí se počítat s letenkou a daleko delší dobou pobytu. Výprava bude stát minimálně dva miliony korun.

Důležitý bude závěrečný červnový závod Světového poháru v Luzernu. Právě tam by si předsednictvo veslařského svazu chtělo ověřit, které z posádek mají šanci bojovat o medaile na mistrovství světa.

„Předsednictvo dalo zelenou úspěšným skifařům Synkovi a Knapkové – všechny ostatní posádky se budou nominovat ve Švýcarskum,“ dodal manažer.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme