Volby do sněmovny vyhrála ČSSD těsně před ODS

Letošní volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD. Má ale jen malý náskok před druhou ODS. Rozdíl mezi oběma nejsilnějšími stranami je po sečtení všech hlasů necelá dvě procenta. Do sněmovny se dostanou ještě TOP 09, KSČM a Věci veřejné. K volbám přišlo 62,6 procenta voličů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek a Petr Nečas ve studiu

Jiří Paroubek a Petr Nečas ve studiu | Zdroj: ČTK

ČSSD připisují kompletní výsledky 22,1 procenta a ODS 20,2 procenta. Třetí nejúspěšnější stranou je TOP 09, která má 16,7 procenta. Až za ní skončili komunisté s 11,3 procenta, Věci veřejné získaly 10,9 procenta hlasů.

Aktuální dění po uzavření volebních jsme sledovali ONLINE.

Propadla naopak Strana zelených, přes pět procent nutných pro vstup do sněmovny se nedostali ani lidovci. Těsně bez poslaneckého křesla zůstala i Strana práv občanů - zemanovci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ohlasy na výsledky voleb sledovali ve štábech stran reportéři Radiožurnálu

Po přepočtu na mandáty bude mít v Poslanecké sněmovně ČSSD 56 křesel, ODS 53 a TOP 09 získala 41 poslanců. Komunisté jich budou mít stejně jako dosud - 26. Věci veřejné pak získávají 24 mandátů.

Právě s touto stranou by v Poslanecké sněmovně dokázala výraznou většinu 118 hlasů vytvořit pravice. Levice, tedy ČSSD a KSČM, by dala ve sněmovně dohromady 82 křesel.

Nenaplnily se prognózy vysoké volební účasti. K letošním parlamentním volbám přišlo 62,6 procenta voličů, což je téměř o dvě procenta méně než ve sněmovním klání před čtyřmi lety a druhá nejnižší účast od pádu totalitního režimu.

ČSSD: Aritmeticky jsme vítězi, strategicky ne

Aritmeticky jsme vítězi, strategicky ale už tolik možná ne. Tak hodnotí volební výsledek někteří zástupci sociální demokracie. Podle předsedy strany Jiřího Paroubka si Češi vybrali jiný směr, než který nabízela právě ČSSD.

„Myslím si, že každému musí být jasné, že teď má tato země nakročeno k pravicové koalici, to je zřejmé," připustil na Paroubek tiskové konferenci.

Jiří Paroubek (ČSSD) v zápalu volebního duelu. | Foto: Tomáš Adamec

Podle místopředsedů ČSSD by měla o vládě však vyjednávat strana, která získala ve volbách nejvíce hlasů, tedy sociální demokracie.

„Náskok sociální demokracie bude zřejmě velmi malý, proto bude komplikované sestavovat nějakou vládu. Nicméně my se o to pokusíme," řekl místopředseda strany Milan Urban.

Z komentářů některých členů strany vyplývá, že ČSSD nezískala tolik hlasů, kolik si představovala. „Očekával jsem více i v celé republice i v Praze. Výsledek obou velkých stran je pro mě překvapením," uvedl pražský lídr ČSSD Martin Pecina.

Nečas vidí šanci pro ‘koalici rozpočtové odpovědnosti‘

V Malostranské besedě, kde má štáb ODS, vládne optimistická nálada. Strana sice čekala, že její zisk bude celkově vyšší, na druhou stranu ji ale těší menší odstup za vítěznou ČSSD.

Podle volebního lídra ODS Petra Nečase jsou výsledky signálem, že lidé neuvěřili populistickým slibům. „Pokud by se potvrdily, tak by to znamenalo velkou šanci pro vytvoření koalice rozpočtové odpovědnosti,“ uvedl Nečas.

Petr Nečas na tiskové konferenci. | Foto: Tomáš Adamec

Dodal, že je tak reálné povolební vyjednávání právě o vládě rozpočtové odpovědnosti, o které by ODS mluvila s menšími stranami.

V hlavním městě, kde strana vždy získávala body, ale vede TOP 09. To je podle prvního místopředsedy ODS Davida Vodrážky důvod, aby situaci strana v Praze řešila razantněji než dosud.

„Je vidět, že musíme změnit nejenom styl své politiky, ale i lidi, kteří tu politiku dělají. Změny, které jsme udělali před volbami ve vedení pražské ODS, byly pozdě a ukázalo se, že lidi nestačili zareagovat,“ podotkl Vodrážka.

TOP 09 těší přízeň mladých voličů

Naprostá spokojenost s volebním výsledkem panuje v sídle strany TOP 09. „Cítím nekonečnou vděčnost vůči těm, kteří se o to přičinili. Jsou to lidé, kteří straně, která se nově vynořila, věřili a šli do toho s velkou odvahou a po celou dobu s námi pracovali," uvedl k volebnímu úspěchu předseda TOP 09 Karel Swarzenberg.

Poděkoval i mladým voličům strany, kteří jsou podle něj mnohem rozumnější, než si lidi myslí.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09 | Foto: Tomáš Adamec

„A troufám si říci, že jsou mnohem rozumnější než v některých západoevropských zemích, kde se část mládeže přiklonila k extrémistům," dodal.

Potěšitelné je podle Schwarzenberga také to, že TOP 09 porazila KSČM.

Komunisté: Prohra je na straně ČSSD a ODS

Komunisté v letošních volbách získali 11,5 procenta. Předseda strany Vojtěch Filip nevidí volební výsledek nějak tragicky. A to i přesto, že v minulých volbách strana dostala 13 procent.

„Jsem přesvědčen, že KSČM ztratila nejméně z těch politických stran, které se hlásily k tomu, že jsou trvalou součástí politického spektra. Ta prohra je na straně ČSSD a ODS. Může za to jejich agresivní, negativistická kampaň," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Vojtěch Filip, předseda KSČM | Foto: Tomáš Adamec

Filip uvedl, že komunisté jsou připraveni jednat o vládě se všemi politickými stranami. Uvedl však, že pokud nedojde vysloveně k pravicové koalici, dojde na koalici velkou. „A z toho mám obavu," dodal.

John vyloučil spolupráci s ČSSD a komunisty

Ve štábu Věcí veřejných se oslavuje, i když ne nijak bujaře. Předseda strany Radek John se už před volbami nechal slyšet, že jakýkoliv dvouciferný výsledek bude pro stranu úspěchem. Nevyslyšeno však zůstalo jeho přání, aby v konečných výsledcích Věci veřejné předstihly komunisty.

Mluvilo se už i o možné spolupráci po volbách, ale zatím jen způsobem, s kým Věci veřejné rozhodně spolupracovat nebudou. John v této souvislosti rezolutně zmínil komunisty a sociální demokraty s jejich dosavadním předsedou.

Radek John, předseda strany Věci veřejné | Foto: Tomáš Adamec

„My jsme vždycky říkali bez pana Paroubka, to by byla jedna podmínka. Druhá podmínka by byla, že by nás museli přesvědčit, že zastaví zadlužování, a to si opravdu neumím od sociální demokracie, která rozhazovala sliby, kde to jen šlo, představit,“ prohlásil John.

Svoboda složil funkci předsedy lidovců

KDU-ČSL nebude po dvaceti letech v poslanecké sněmovně. Voliči lidovcům dali jen něco málo přes čtyři procenta hlasů.

„Prohráli jsme vážnou bitvu. První odpovědnost je na mé straně, takže oznamuji, že rezignuji na post předsedy strany. Chci, aby sjezd byl svolán co nejdříve, nejlépe v červnu. Ať si zvolí nové vedení," řekl předseda lidovců Cyril Svoboda.

Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL | Foto: Tomáš Adamec

Podle Cyrila Svobody lidovcům nepřály okolnosti a na jejich neúspěchu se prý podepsalo i volání veřejnosti po absolutní novosti politických stran, ke kterému se připojila i média. Připomněl však, že KDU-ČSL zůstává parlamentní stranou. Má zastoupení v Senátu.

Funkci místopředsedy strany už dal k dispozici i moravskoslezský lídr a poslanec Jiří Carbol.

Rezignaci ohlásil i šéf zelených Liška

Také zelení opustí po letošních volbách poslanecké lavice. Strana nepřekročí pravděpodobně ani tříprocentní hranici potřebnou pro získání příspěvku od státu ve výši šest milionů korun.

Jak potvrdil předseda zelených Ondřej Liška, vedení strany se rozhodlo složit funkce.

Ondřej Liška, předseda Strany zelených | Foto: Tomáš Adamec

„Jsem sice předsedou strany zelených teprve pět měsíců, nicméně prohrané volby, jsou prohrané volby. V politice ale prohranými volbami nic nekončí. Podle dohody s ostatními členy a členkami předsednictva navrhnu uspořádání sjezdu, na kterém dáme funkce k dispozici. Tam bude zvoleno nové vedení a zelení budou pokračovat dál," uvedl.

Podle prvního místopředsedy Františka Pelce se mohla na výsledku projevit i volební účast. Velkou část prvovoličů jim zřejmě sebrali i nové strany TOP 09 a Věci veřejné.

Zemanovi pokus o návrat do politiky nevyšel

Funkci předsedy opustí po volbách i Miloš Zeman. Potvrdil tak to, co už avizoval dříve: pokud se Strana práv občanů - zemanovci nedostane do sněmovny, tak na post rezignuje. SPOZ přitom dosáhla na zhruba 4,5 procenta hlasů.

Zeman zůstával celé odpoledne ledově klidný, zklamání na něm vidět nebylo.

Miloš Zeman, předseda Strany Práv Občanů - Zemanovců | Foto: Tomáš Adamec

„Z toho vyplývá, že nabídka, kterou jsme dali našim voličům, nabídka alternativy k současné politice do dvou velkých stran nebyla přijata alespoň pěti procenty voličů,“ zhodnotil výsledky Zeman.

Jak dodal, o osud své strany se neobává. Sám se chce uchýlit zpět na Vysočinu.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Martin Drtina, Lucie Husárová 1, Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská, Nikola Bojčev, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme