ČSSD se chce podle Urbana pokusit o sestavení vlády

Sociální demokraté, kteří těsně zvítězili ve sněmovních volbách, se pokusí sestavit vládu. V dnešní debatě Radiožurnálu to řekl místopředseda ČSSD Milan Urban s tím, že je to jejich povinnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vedení ČSSD ještě s Jiřím Paroubkem

vedení ČSSD ještě s Jiřím Paroubkem | Zdroj: ČTK

O koalici by sociální demokraté podle Urbana chtěli jednat se všemi a mluví i o případné podpoře komunistů.

„Předpokládám, že pan prezident se bude chovat standardně, to znamená pověří vítěze voleb, tedy sociální demokracii, pokusem sestavit stabilní vládu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Povolební debata Radiožurnálu s Milanem Urbanem a Davidem Vodrážkou

„My ten úkol určitě přijmeme a uděláme vše pro to, abychom postavili, nebo přispěli k postavení stabilní vlády v České republice. Samozřejmě s tím, že bychom rádi uplatnili priority sociální demokracie, alespoň v nějaké důležité míře,“ řekl Urban.

ODS chce s ČSSD jednat jen o sněmovně

Občanští demokraté, kteří se chtějí s TOP 09 a Věcmi veřejnými dohodnout na koalici rozpočtové odpovědnosti, by ČSSD dali jen místa ve sněmovně. Ve vysílání Radiožurnálu to uvedl první místopředseda ODS David Vodrážka.

„Ten prostor je možná pouze v té míře, jakým způsobem budou obsazeny jednotlivé funkce v Poslanecké sněmovně - ale tím myslím, že ten prostor končí.“

„Protože jakékoliv jednání ohledně například velké koalice a podobně je nesmyslné, to jsme říkali už od začátku. Takže maximálně se můžeme bavit o tom, jakým způsobem bude rozdělena Poslanecká sněmovna,“ vzkázal ČSSD Vodrážka.

I Milan Urban uznává, že sociální demokracie nemá v povolebních jednáních moc velký vyjednávací prostor.

Nový lídr ČSSD Bohuslav Sobotka včera řekl, že nedává své straně velké šance na složení vlády. Pověřen jednáním o kabinetu by podle něj měl být ten, kdo má reálnou naději uspět.

Dnes v televizi Prima Sobotka ale řekl, že předpokládá, že jako vítěz voleb dostane ČSSD od prezidenta pověření k jednání o sestavení vlády. Chce hovořit se všemi stranami, které se dostaly do sněmovny, a to hlavně o programových prioritách ČSSD. S koaliční spoluprací s komunisty Sobotka nepočítá.

Šárka Slezáková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme