Mezinárodní flotila se pomalu blíží k palestinské Gaze

Mezinárodní flotila s humanitární pomoci pro Palestince se vydala na poslední část cesty k pásmu Gazy. Organizátoři původně chystali pokus o prolomení izraelské blokády už na páteční ráno. Kvůli technickým problémům a překážkám ze strany Kypru se ale flotila výrazně zdržela. Namísto plánovaných osmi lodí také ke Gaze míří pouze pět plavidel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rybářský přístav

Rybářský přístav | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Izraelské námořnictvo je v plné pohotovosti, protože chce příjezdu osmi set aktivistů do Gazy za každou cenu zabránit. Izraelská komanda mají nacvičené násilné převzetí lodí.

Organizátoři protestní plavby ohlásili, že jim v noci přestaly fungovat satelitní telefony. Izrael už předem avizoval, že přeruší komunikaci lodí s okolním světem, aby propalestinští aktivisté nemohli mluvit s novináři.

Izrael tvrdí, že v Gaze není žádný nedostatek a že s humanitární pomocí prý možná aktivisté vezou do Gazy také zbraně a teroristy. Organizátoři mluví o tíživé situaci jednoho a půl miliónu Palestinců, kteří už tři roky žijí pod

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme