Izrael přiznává deset mrtvých při zákroku proti flotile

Izrael přiznal nejméně deset zabitých aktivistů při obsazování mezinárodní flotily plující do Gazy. Vojáci se prý při obsazování lodí museli bránit útokům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelský armádní člun

izraelský armádní člun | Zdroj: ČTK

Při izraelském útoku na humanitární flotilu plující do Gazy zahynulo nejméně deset mezinárodních aktivistů. Potvrdila to izraelská armáda. Izraelské televizní stanice mezitím informují až o 20 zabitých.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Světě o osmé pospal konfilt náš blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček

Izraelská komanda časně ráno obsadila šest lodí, aby zabránila jejich cestě k palestinskému pobřeží. Podle izraelského prohlášení se při zásahu vojáci museli bránit útokům ze strany mezinárodních aktivistů.

Izraelská armáda tvrdí, že když speciální komanda lodě obsazovala, aktivisté na vojáky zaútočili noži i střelnými zbraněmi. Asi pět vojáků prý také utrpělo zranění. K největším srážkám patrně došlo na největší lodi flotily, která je z Turecka. Podle nejnovějších zpráv je také mezi zabitými devět Turků

Bouřlivé reakce

Ankara už izraelský postup tvrdě odsoudila a svolala krizové zasedání vlády. V Turecku mezitím zaútočily stovky demonstrantů na izraelské diplomatické mise. Sýrie zas vyzvala k naléhavému zasedání Rady bezpečnosti OSN. Palestinský prezident Mahmúd Abbás izraelský zásah označil za masakr. Izraelské velvyslance si předvolalo Řecko a Turecko. Evropská unie vyzvala k okamžitému vyšetření celé události. Evropská ministryně zahraničí Catherine Ashtonová také vyzvala k okamžitému otevření Gazy, aby do ní mohla volně proudit humanitární pomoc i lidé.

transport zraněného izralského vojáka | Foto: ČTK/AP

Vládu už kvůli krizi svolal také Izrael. Čeká se, že vyzve všechny občany židovského státu k okamžitému odjezdu z Turecka.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme