Koruna reaguje na výsledky voleb růstem

Koruna v reakci na výsledky voleb posiluje. Česká měna se dnes 17 hodin mimo hlavní trh obchodovala na úrovni 25,52 za euro, tedy zhruba o 30 haléřů méně než v pátek. Tam ji srazily obavy investorů z nástupu levicové vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (vzor tisícikoruny).

Peníze (vzor tisícikoruny). | Foto: Tomáš Adamec

Nyní očekávaná pravostředová koalice má přitom podle některých analytiků potenciál dovést českou měnu k ještě výraznějším, nicméně možná jen krátkodobým ziskům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koruna v reakci na výsledky voleb posiluje. Více hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Podle ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory může koruna posilovat i v dalších dnech.

„Koruna by skutečně měla posilovat, a to i vzhledem ke střednědobému průměru posledních padesáti dnů, kdy tato hodnota činí 25,47 vůči euru. Kurz by se v krátkodobém období mohl zastavit na 25,30,“ řekl Pikora Rádiu Česko a dodal:

„Česká měna by mohla posílit i více, ale aktuální vývoj v Řecku a na jihu Evropy je veskrze negativní, což brzdí růst koruny. Prolomení magické hranice pětadvaceti korun za euro tedy ještě minimálně tento týden nehrozí.“

Trhy očekávají ozdravení veřejných financí

Podle Pikory je k dlouhodobému upevnění měny zapotřebí zejména vytvoření avizované pravostředové vlády, která vytvoří dostatečný tlak na ozdravení veřejných financí. To by mělo zvýšit rovněž důvěru investorů v ČR.

„Nastoupivší vláda by měla především velmi dobře komunikovat s trhy. Je zapotřebí, aby budoucí ministr financí uklidnil trh, že ČR nehrozí nebezpečí v podobě řeckého ekonomického zhroucení. Jde také o to, aby se začaly podnikat konkrétní kroky k ozdravení domácí ekonomiky. Nesmí se ovšem opakovat zadlužování z minulých období,“ domnívá se Pikora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak mohou výsledky voleb ovlivnit českou ekonomiku, odhadl v Ozvěnách dne analytik Aleš Michl

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl v rozhovoru pro Radiožurnál nabádal spíše k opatrnosti:

„Jestliže teď někdo nakupuje v euforii, že tady budou výrazné pravicové reformy a že se strašně pohneme z místa, tak si myslím, že spíše ne. A to proto, že Věci veřejné jsou podle mě neřízenou střelou. Nečetl jsem nějaký odborný článek o jejich představitele, co se týká ekonomiky, reformy zdravotnictví, penzí, proto jsem opatrný.“

Šance na to, že se Česko stane jakýmsi reformním vzorem pro další evropské země, vidí Michl jako malé. „Dokonce bych si vsadil na to, že teď náš státní dluh vzhledem k HDP je kolem 36 procent a na konci volebního období bude přes 40 procent HDP, čili se nám nepodaří zastavit zadlužování,“ doplnil.

Na jednu stranu je třeba šetřit, na té druhé vláda musí přispět k růstu ekonomiky. Tato opatření jdou podle ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory v zásadě proti sobě, nicméně právě některé škrty jsou nevyhnutelné.

„Škrty samozřejmě ekonomiku neoživují a neznamenají pro ni ten pravý stimul. Aktuální situace je ale vyžaduje. Jde o to, které škrty jsou takzvaně na pořadu dne. Nelze například omezovat výdaje směřující do vzdělání, vědy a výzkumu, naopak krátkodobě lze škrtat v investičních výdajích,“ podotkl Pikora.

Michl poznamenal, že pouhá politická vůle k ozdravení státních financí nestačí: „Také potřebujeme, aby růst české ekonomiky byl přes tři procenta a pak aby se v této zemi méně kradlo. To jsou tři věci, které potřebujeme, a pokud všechny tři nedosáhneme, tak se zadlužováním nikdy nepohneme.“

Martin Hromádka, Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme