Nečas má být premiér, shodují se Top 09 i VV

TOP 09 a Věci veřejné definitivně potvrdily zájem podílet se na sestavování vlády proti zadlužování s ODS. Obě strany se s občanskými demokraty domluvily na šesti programových prioritách, na kterých budou dále pracovat jejich experti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek John v pořadu Otázky Václava Moravce

Radek John v pořadu Otázky Václava Moravce | Foto: Tomáš Adamec

S jednáním s ODS byl velmi spokojen předseda Top 09 Karel Schwarzenberg.

„S ODS proběhlo jednání velmi dobře. Vzájemně si důvěřujeme, což je velmi důležitý předpoklad pro vytvoření fungující koaliční vlády. S Věcmi veřejnými ještě budeme jednat. Doufáme, že se to podaří,“ uvedl předseda momentálně třetí nejsilnější strany.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Nečas a Karel Schwarzenberg hovořili po jednání ODS s TOP 09

Nedávno přitom prohlásil, že strana Věci veřejné je pro něho nečitelná.

„Některé kroky, které v minulosti podnikali, ale spíše naznačovali, že je to podnik než politická strana. Každý se ale může polepšit. Doufám tedy i ve Stranu věcí veřejných,“ dodal Schwarzenberg.

Přestože jeho strana získala ve volbách poměrně silný mandát, o premiérském křesle neuvažuje. Přiklání se k Petru Nečasovi.

„On velí největší straně v koalici, tak má přirozeně právo na to, aby byl ministerským předsedou,“ vysvětlil.

Přitom Top 09 ve volbách za ODS nijak výrazně nezaostala.

„Ale rozdíl přeci jenom existuje. Kdybych získal největší počet hlasů já, tak bych se o úřad ucházel. Ale má je ODS, tak považuji za správné, aby se toho úřadu ujal Petr Nečas,“ pokračoval Schwarzenberg.

Schwarzenberg: Armádě miliardy brát nechceme

Podle jeho slov se nevyskytnou žádné body, na nichž by se Top 09 s ODS nedokázala dohodnout.

Petr Nečas (ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09) | Foto: ČTK

„U ODS jsem si jistý, že souhlasí s úspornými opatřeními, která jsou nutná pro sanaci státních financí,“ ujistil.

U Věcí veřejných by se však mohly případně rozpory vyskytnout.

„Doufám, že i s nimi se dohodnu, ale musím s nimi ještě mluvit. Není možné třeba sebrat armádě deset miliard. My jsme státotvorná strana a suverénní stát musí armádu v řádném stavu,“ nastínil možný rozpor s programem Věcí veřejných Schwarzenberg.

Zároveň připustil, že jeho strana pomýšlí na post ministra financí, i když nejprve zdůraznil, že o personálních otázkách se bude diskutovat až v poslední fázi jednání.

„Miroslav Kalousek je nejzdatnější ze všech ministrů financí a bylo by dobré, kdyby se úřadu ujal,“ dodal Schwarzenberg.

Petr Nečas z ODS však naznačil, že po zkušenostech z minulé vlády, nevidí jako optimální, aby premiér a ministr financí byl z různých stran.

Spokojenost s jednáním s ODS vyjádřil i předseda Věcí Veřejných Radek John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radek John hovořil o pozici Věci veřejných v povolebních jednáních

I on souhlasí s tím, aby se předsedou budoucí koaliční vlády stal Petr Nečas.

„My chápeme, že síla stran ve vyjednávání je dána i volebním výsledkem. Ale říkali jsme od začátku, že pokud se k nám ty dvě strany chovaly jako k malému bráškovi, tak se jim stane, že budeme zlobivý malý bráška. A to není dobře. Nemáme ale problém s tím, aby premiér vzešel ze strany, která získala nejvíce hlasů,“ uvedl John.

Václav Sochor, Věra Pfeifferová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme