Klaus vidí jako reálnou pouze koalici ODS, TOP 09 a VV

Prezident Václav Klaus počká s rozhodnutím o tom, koho pověří sestavením vlády, na další jednání stran. Zatím ale nevidí jinou možnost než kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Klaus to řekl po úvodní sérii schůzek s představiteli stran, které se dostaly do sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus a lídr ODS Petr Nečas

Prezident Václav Klaus a lídr ODS Petr Nečas | Zdroj: ČTK

Všechny tři strany se podle něj musí v příštích hodinách a dnech velmi intenzivně setkávat a tuto možnou koalici dohodnout. Ve sněmovně by trojkoalice disponovala většinou sto osmnácti hlasů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Václav Klaus s pověřením o sestavení vlády počká

„Vidím, že se rýsuje možnost vzniku jedné tříčlenné koalice. Nevidím zatím možnost nějaké jiné koalice, která by mohla přesáhnout součtem hlasů ve sněmovně nezbytnou stovku,“ uvedl prezident Klaus.

Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných jsou odhodlání směřovat k vládní spolupráci a už zítra by se mohli společně sejít ke konkrétním jednáním o šesti okruzích programových priorit.

„Chceme už přejít k modelu třístranných jednání, hledáme v tuto chvíli vhodný termín. Není možné si někoho předvolat, musíme se na termínu dohodnout,“ řekl Petr Nečas, pověřený vedením ODS.

Okruhy témat, o kterých budou dál jednat ODS, TOP 09 a Věci veřejné jsou veřejné rozpočty, zdravotnictví, právo a korupce, zahraničí a obrana, školství a věda a také životní prostředí a zemědělství.

Pět lídrů na Hradě

Informativní a věcná, tak všech pět lídrů hodnotilo své hodinové schůzky s prezidentem Václavem Klausem, chodili k němu postupně v pořadí, v jakém jim voliči dali důvěru. Vítěz voleb Bohuslav Sobotka z ČSSD prezidentovi řekl, že doufá v pověření sestavením vlády jako první.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povolebním vyjednávání mluvili ve večerních Ozvěnách dne lídři Věcí veřejných Radek John, TOP09 Karel Schwarzenberg a ČSSD Bohuslav Sobotka.

„S tím, že bychom jednali velmi rychle a využili bychom tento mandát k tomu, abychom se sešli s jednotlivými politickými stranami, které se dostaly do Poslanecké sněmovny,“ řekl Sobotka.

Lídr ČSSD přiznal, že má úzký manévrovací prostor. „Rádi bychom ale dokončili jednání se stranami, které se dostaly do parlamentu. ČSSD poté vyhodnotí situaci a sdělí své rozhodnutí, pokud do té doby neučiní rozhodnutí prezident,“ dodal Sobotka.

O hodinu později seděl u prezidenta Petr Nečas za ODS, podle něj má jeho strana zájem na spolupráci s Věcmi veřejnými a TOP 09. To odpoledne prezidentovi potvrdili i lídři těchto dvou stran, Radek John a Karel Schwarzenberg.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ODS Petr Nečas v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu

„Znám pana prezidenta jako člověka velmi skeptického a tentokrát mi připadal úplně nejméně skeptický, co jsem ho kdy potkal. On samozřejmě vnímá, že je tady možnost složit 118 hlasů pro zastavení zadlužování a on si uvědomuje význam té věci,“ řekl předseda Věcí veřejných, Radek John.

Karel Schwarzenberg připustil, že ve vztahu k VV mohou nastat složité situace. „Tato strana má přece jen populistický ráz. Bojím se, že když přijde na opatření, které opravdu půjdou do tuhého, že potom uhnou, prohlásil šéf TOP09.

Noví poslanci by se mohli sejít 22. června

Śéf komunistů Vojtěch Filip pak s Václavem Klausem mluvil hlavně termínech, sněmovna by podle něj měla začít běžně fungovat do konce června.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředsedkyně sněmovny z ODS Miroslava Němcová, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach a předseda Věcí veřejných Radek John v pořadu Stalo se dnes

Dosavadní místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS si myslí, že první ustavující schůze nové sněmovny by mohla být už 22. června. Zatím ale není jasné, který z představitelů schůzi svolá.

Mohl by to být nejstarší zvolený poslanec Karel Schwarzenberg z Top 09, nebo právě Němcová. Podle místopředsedkyně je ale důležité, aby schůze byla co nejdříve.

„Vzhledem tomu, že vláda musí předložit do sněmovny do 30. září rozpočet na příští rok, tak čím dříve bude ustavena nová vláda a vznikne nová sněmovna, tím více času budeme mít na přípravu tohoto klíčového zákona,“ řekla Němcová.

Igor Maňour, Václava Marešová, Milada Richterová, Zbyněk Zykmund, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme