Kalousek: TOP 09 nebude ve vládní koalici s ČSSD

Dalším dnem dnes budou pokračovat jednání o povolebním uspořádání. Po včerejšku, kdy se předsedové parlamentních stran sešli s prezidentem Klausem a začala jednání mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými, se rýsuje jako nejpravděpodobnější právě varianta koalice těchto tří stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Miroslav Kalousek (TOP 09) | Foto: Tomáš Adamec

Poté, co se předsedové ODS a ČSSD shodli na tom, že vládní spolupráce jejich stran není možná, sejdou se se zástupci sociální demokracie i vyjednavači z TOP 09. Podle místopředsedy strany Miroslava kalouska ale jeho strana do koalice s ČSSD nepůjde.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalším postupu povolebního vyjednávání mluvil na Radiožurnálu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Ze včerejšího jednání jsem měl velmi dobrý pocit. Bylo výlučně programové. Zdůrazňuji, že jsme vůbec nejednali a v dohledné době ani jednat nebudeme o personálních otázkách. Říkám to proto, že se trochu klepu rozhořčením nad bulvárními klepy v dnešních novinách, které informují o sporech o funkce. O tom nepadlo jedno jediné slovo,“ říká první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„I v dalších dnech budeme s ODS jednat, a předpokládám, že i s Věcmi veřejnými, na úrovni expertů ve zhruba šesti vyjednávacích okruzích. Musí se domluvit to nejdůležitější, tedy programová část koaliční smlouvy. Ta bude páteří budoucího programového prohlášení vlády,“ pokračuje Kalousek.

„S ČSSD je možná jedna jediná dohoda o tom, jak strany budou spolupracovat, když jedna bude vládní stranou a jedna bude v opozici. To sice ještě stoprocentně nevíme, ale víme, že určitě nebudeme se sociální demokracií v jedné koalici,“ zdůrazňuje Miroslav Kalousek a dodává:

„Nicméně demokracie potřebuje svojí demokratickou opozici a pozice s opozicí by se navzájem neměly rdousit. Je tedy potřeba domluvit budoucí spolupráci ve sněmovně, podle mého názoru je potřeba nabídnout opozici většinu kontrolních funkcí, které ve sněmovně jsou.“

Podle Kalouska nemají na post místopředsedy sněmovny velkou šanci komunisté: „Musíme šetřit a začít musíme u sebe. Pět místopředsedů sněmovny považuji za velkou rozmařilost a komunisté se ve volbách umístili až na pátém místě.“

Nikola Bojčev, Tomáš Pancíř, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme