Členové Rady bezpečnosti OSN ostře odsoudili izraelský útok

Členové Rady bezpečnosti Organizace Spojených národů v noci na dnešek odsoudili útok izraelských komand na konvoj, který vezl přes Středozemní moře pomoc do palestinského pásma v Gaze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah izraelských vojáků na lodi s humanitárním nákladem

Zásah izraelských vojáků na lodi s humanitárním nákladem | Zdroj: ČTK

Při útoku izraelští vojáci zabili nejméně devět lidí a desítky dalších zranili. Na lodích bylo asi sedm stovek aktivistů, Izrael tvrdí, že tam byli také teroristé.

"Každý lituje toho, co se stalo. Ale je nutné si současně uvědomit, že to nebyla mírová mise. Na palubě byli kriminálníci, teroristé, kteří měli jasný cíl - vytvořit konflikt. Bohužel v tom byli úspěšní. A my teď vidíme, za jakou cenu toho dosáhli. Za cenu ztráty lidských životů," prohlásil místopředseda izraelského knessetu Danny Danon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Břetislav Tureček hovořil z místa jednání Rady bezpečnosti OSN

Jednání Rady bezpečnosti skončilo asi po deseti hodinách a docházelo při něm k opravdu bouřlivým debatám.

„Postup Izraele byl například tureckým ministrem zahraničí označen za akt pirátství. Izraelský zástupce zase říkal, že musel jednat tímto způsobem v sebeobraně, a že blokáda Gazy je legitimní a Izrael měl právo zasáhnout i v mezinárodních vodách,“ přiblížil z místa jednání blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček.

Výsledkem debaty rady je stanovisko, v němž se píše, že celý incident se má nestranně a do hloubky vyšetřit a Izrael má okamžitě propustit všechny zadržované civilisty a civilní lodě.

Rada bezpečnosti Izrael přímo neodsoudila

„Rada odsuzuje všechny události, které vedly k zabití nejméně deseti lidí. Tou formulací vysloveně neodsuzuje Izrael, ale nechává si prostor k vině i na straně aktivistů,“ upřesnil Tureček.

Ani po mezinárodním odsouzení však Izrael oficiálně nijak nepolevil. Tvrdí, že nemohl jednat jinak.

„Vůbec si nepřipouští otázku, zda měl právo zaútočit na civilní loď, která ho nijak neohrožovala. Ale někteří komentátoři v izraelských médiích se pozastavují nad tím, jak je možné, že akce byla dovedená do takového konce, když Izrael tvrdil, že se nenechá vyprovokovat. Lidé už také pochybují nad oficiální verzí,“ všiml si blízkovýchodní zpravodaj.

Izraelská policie dnes vyslýchá stovky mezinárodních aktivistů, které zatkla po pondělním útoku proti flotile.

Na lodích měli být podle Izraele aktivisté, intelektuálové, architekti, právníci a teroristé.

„S výjimkou teroristů tam určitě byli všichni jmenovaní, včetně člověka jemuž bylo přes osmdesát a přežil holocaust. Víme, že tam byli aktivisté islamistických skupin z Turecka. Což neznamená, že tam jistě byli teroristé, jak tvrdí Izrael,“ dodal Tureček.

Tomáš Pavlíček, Břetislav Tureček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme