Ropa z Mexického zálivu hrozí i Evropě, varuje hydrolog

V Mexickém zálivu po havárii těžební plošiny Deep Horizon už přes měsíc uniká do moře ropa. Mnozí se obávají, že bude unikat nejméně dva měsíce, dokud se nepodaří do podmořského ložiska vyhloubit dva nové, takzvané odlehčovací vrty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa z poškozeného vrtu zasáhla pobřeží Lousiany 

Ropa z poškozeného vrtu zasáhla pobřeží Lousiany  | Zdroj: ČTK

Hloubení vrtů ale trvá asi tři měsíce a s prvním z nich se začalo 2. května. Podle hydrologa Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Bohumíra Janského dokonce hrozí, že by se ropa mohla dostat na východní pobřeží Spojených států a dokonce i do Evropy.

Podle posledních zpráv žene vítr obří ropnou skvrnu na sever. Pohyb skvrny lze ale jen těžko převídat.

„Pohyb ropy je velmi závislý na povětrnostní situaci, mořských proudech, ale i na situaci v ovzduší. Momentálně se nacházíme na prahu hurikánové sezony, která bude trvat pět měsíců. Nikdo z amerických odborníků ale neví, co s tím hurikány udělají,“ vysvětlil Janský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hydrolog Bohumír Janský varoval před další katastrofou po úniku ropy

„Navíc odbourávání ropy trvá velmi dlouho. Odbourání lehkých součástí ropy může trvat tři až čtyři měsíce. U těžce toxických aromatických uhlovodíků to může trvat i několik let,“ varoval hydrolog.

Těžební plošina Deepwater Horizont vybuchla 20. dubna a od té doby unikají denně do moře z vadného vrtu dva až tři miliony litrů ropy.

Pokud se firmě BP nepodaří únik ropy omezit, hrozí katastrofa v mnohem větším měřítku.

„Hrozí situace, že už tak největší únik ropy v dějinách lidstva se dostane k floridskému proudu, který je jeden z nejrychlejších na zemi. Ropu by mohl dostat až na východní pobřeží Spojených států, což by byla další katastrofa, řádově většího rozsahu,“ předpověděl expert z Univerzity Karlovy.

Evropa zatím podle jeho mínění může být relativně klidná. Že by ropa dosáhla evropských břehů je prý zatím velmi málo pravděpodobné.

„Pokud by ale únik pokračoval třeba do srpna, je možné, že se části ropy do Evropy mohou dostat. Ale není to nic nového. I bez havárií se po hladinách otevřených moří pohybuje okolo sto padesáti tun ropy, ve vnitřních mořích pak více,“ dodal Janský.

Martina Mašková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme