Zemanovci neuvažují o opětovném sloučení s ČSSD

Strany pravého středu jednají o vládě, strany na levici řeší, co dál. Komunisté jsou spokojení, po volbách zůstali ve sněmovně na svém. Výrazně za očekáváním zůstali sociální demokraté, kteří analyzují, co je k vítězství znamenajícímu prohru dovedlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Hönig

Vladimír Hönig | Foto: Marián Vojtek

Jedním z faktorů je bezesporu strana vedená Milošem Zemanem, která na sněmovní křesla nedosáhla, ale ČSSD ubrala několik procent. A právě tomu by chtěli sociální demokraté do budoucna zabránit.

Mladí sociální demokraté, jak pro Rádio Česko naznačil jejich předseda Petr Dolínek, chtějí Zemanovce vyzvat k opětovnému sloučení s ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Hönig a politolog Pavel Šaradín ve Světě o druhé Rádia Česko

Místopředseda Strany práv občanů - Zemanovců Vladimír Hönig ve vysílání Rádia Česko řekl, že o takové iniciativě slyší poprvé. Další vývoj je podle něj těžké predikovat, nicméně o žádném slučování jeho strana teď neuvažuje.

„Co se týče třeba i komunálních voleb, tak my tu iniciativu, abychom vstupovali do nějakých společných koalic, zatím vyvíjet nechceme. Jestliže třeba sociální demokracie nás bude chtít oslovit, tak diskusi se samozřejmě nebráníme,“ zdůraznil Hönig.

Zemanovci ‚jdou dál‘

Strana práv občanů – Zemanovci se do sněmovny nedostala, ale na státní příspěvek na činnost dosáhla. Strana volební výsledek podle Höniga považuje za velký úspěch a nikdo z jejích představitelů nemíní následovat Miloše Zemana a z politiky se stáhnout.

„Pro nás je jednoznačně obrovským úspěchem, že strana, která vznikla před pár měsíci, zaznamenala takovýto procentuální úspěch, že už vlastně klepeme na dveře sněmovny. Je to obrovský potenciál, abychom mohli uspět v nadcházejících nejenom komunálních volbách,“ uvedl místopředseda Zemanovců a dodal:

„Samozřejmě vyvíjíme iniciativu a už plánujeme zase další volební kampaň do komunálních voleb a všichni jdeme dál, všichni jsme nadšení. Jsme nová generace politiků, především jsme i do značné míry mladí lidé, kteří chtějí dělat v politice nadále a v této straně působit.“

„Tak nevidím jediný důvod, proč bychom měli uvažovat o tom, že bychom tuto stranu ukončili. Právě naopak, jsme teprve na začátku,“ prohlásil Vladimír Hönig na Rádiu Česko.

Politolog Pavel Šaradín nicméně tuto stranu za dlouhodobě perspektivní příliš nepovažuje: „Když se konkrétně podívám na Zemanovce a jejich billboardy, tak na všech se objevovalo, že kdo nevolí Paroubka, tak volí právě SPOZ. To si myslím, že právě ta strana nemá takovou ideu, která by ji učinila dlouhodobě perspektivní pro českou politiku.“

Politolog si myslí, že na české politické scéně je příliš mnoho politických stran, ale jen některé mají nějakou ideu, kterou by mohly dále rozpracovávat.

‚Netříštit síly‘

Podle Mladých sociálních demokratů by sociální demokraté a Zemanovci nadále neměli tříštit síly. Chtějí proto Zemanovce vyzvat, aby zvážili opětné sloučení s ČSSD. Na Rádiu Česko to řekl jejich předseda Petr Dolínek:

„Je mezi nimi řada zajímavých lidí, které znám z minulosti ze sociální demokracie, vážím si jejich práce. A je podle mě škoda nadále se tříštit. Stejně jako by byl velký nesmysl do komunálních voleb stavět proti sobě kandidáty,“ myslí si Dolínek.

Ondřej Černý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme