Jednání o trojkoalici se komplikují, VV zvažují účast

Jednání o středopravé vládní koalici ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se komplikuje. Stabilní kabinet se 118 mandáty by tyto strany vytvořit mohly, Věci veřejné ale dávají najevo, že mohou zůstat i mimo a vládu jen tolerovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyjednavači Věcí veřejných

Vyjednavači Věcí veřejných | Zdroj: ČTK

Ve hře máme stále dvě varianty, hodnotí lídr Věcí veřejných Radek John dosavadní jednání o jejich přítomnosti ve vládě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povolební vyjednávání sledovala reportérka Radiožurnálu Václava Vařeková

První variantou je, že se podaří s ODS a TOP 09 najít takovou dohodu, která by uspokojila i Johnovu stranu.

Druhou pak podpora Věcí veřejných menšinovému kabinetu ODS a TOP 09. Ta by měla podle Johna přesná pravidla:

“V konkrétních datech vláda bude prosazovat naše požadavky, zejména na boj proti korupci. Takovou vládu klidně podpoříme, ale musí tam být pevné termíny, do kdy vláda splní to a to.“

Nečas: Česko potřebuje silnou vládu

Lídr ODS Petr Nečas bude o trojkoaliční vládu dál usilovat. Podle něj má Česko před sebou důležité kroky, a proto by mělo mít i silnou vládu.

“Vytvoření menšinové vlády je podle mého názoru krokem, který dává najevo voličům, že o jejich jasné hlasování příliš nestojíme,“ zdůraznil Nečas.

Předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga postoj Věcí veřejných příliš netěší.

Petr Nečas (ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09) | Foto: ČTK

„Mají takové zvláštní způsoby. My preferujeme všechny věci nejdříve sdělit prospektivním partnerům a ne nejdřív sdělit veřejnosti,“ podotkl Schwarzenberg.

Dosavadní postup vyjednávacího týmu TOP 09 vpodvečer posvětil výkonný výbor strany. Jeho člen Miroslav Kalousek po jednání řekl, že personální otázky jako obsazení ministerstev chce strana řešit až později, dosud si prý o žádná křesla ve vládě neřekla.

Vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných budou hledat kompromisy ve svých programech ve středu dopoledne. Všechny tři strany už vyloučily spolupráci s ČSSD na vládní úrovni.

'Oťukávání nečitelného partnera'

Podle komentátora Českého rozhlasu 6 Petra Hartmana jde o klasické koaliční ‚oťukávání‘. Jak poznamenal, důležitá vyjednávání se odehrávají úplně jinde než přes média.

„Jednotlivé strany vypouštějí různé informace, možná i dezinformace, a testují přes média reakce partnerů a veřejnosti. Každá stana má dopředu stanovenou taktiku, a tu neprozrazuje médiím a ani svým koaličním partnerům, protože jinak by byla v nevýhodě,“ říká Hartman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní průběh koaličních jednání okomentovali v Ozvěnách dne Petr Hartman z ČRo 6 a bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík

To, že o sobě zatím dává nejvíc vědět nejmenší z potenciálních koaličních partnerů, je podle Hartmana dáno tím, že jsou Věci veřejné jako nováček na politické scéně ve výhodné pozici.

“Není příliš čitelný, jak mnozí zdůrazňují, ale na druhou stranu může právě tím argumentovat , že se nechce vydat například ve stopách zelených za každou cenu do vlády a ohrozit svou další budoucnost. Může taktizovat a nejde vyloučit, že skutečně může zůstat mimo vládu a hrát pak svou hru,“ doplnil Hartman.

Bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík, který má osobní zkušenost s podobnými koaličními rozhovory, míní, že Věci veřejné si šanci být vládní stranou nenechají ujít.

“Zároveň je to určité dilema, protože oni v kampani až tak neprezentovali konkrétní věcná politické témata a doteď není jasné, zda se jedná o levici, pravici, liberální konzervativní stranu. Vymezovali se vůči všem ostatním, ale pak je obtížné jít do koalice a nést spoluodpovědost, když všichni ostatní jsou političtí dinosauři,“ připomněl Bursík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Petr Just hovořil o koaličních jednáních v pořadu Stalo se dnes

Na ‘protestní‘ volební program Věcí veřejných namíření proti všem politickým konkurentům aktérům poukázal i politolog Petr Just z pražské Metropolitní univerzity.

„Že se tyto problémy objevují, překvapivé není, objevují se ale v každém povolebním vyjednávání. Často je to otázka pouze taktizování,“ uvedl Just.

Nejvážnějším programovým zádrhelem při jednání mezi ODS a TOP 09 na jedné straně a Věcmi veřejnými na druhé je podle Justa téma korupce:

„Věci veřejné vstupovaly do volebního boje radikálně zejména s tímto tématem, což jak se zdá naráží u ostatních koaličních partnerů. Dalším tématem je otázka zdravotnických poplatků, protože i tady Věci veřejné měly ve svém programu postupné ustupování od poplatků.“

Martin Hromádka, Václava Marešová, Jan Richter, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme