Před vámi je dlouhá cesta, říkají po volbách zahraniční pozorovatelé

Politické strany pomalu skládají možnosti příští vládní koalice. Vypadá to, že nejvíc šancí mají středopravé strany: ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Ostatně myslí si to i prezident, Václav Klaus, který vyčkává, jak se budou povolební vyjednávání vyvíjet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby

Volby | Zdroj: ČTK

Jak vnímají tuzemský povolební obrázek za hranicemi Česka?

„Voliči si přáli nějakou změnu, dali najevo velkým stranám, že jejich vládnutí za posledních 12 let se lidem nelíbí a chtějí dát šanci menším stranám. Ne úplně novým stranám – TOP 09 není nová strana, to je recyklace. A úspěch Věcí veřejných je celkem překvapivý. Ale právě ilustruje to očekávání změny způsobu politiky,“ říká pražský korespondent Le Monde Martin Fabrice Plichta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby z venku.mp3

Odborníka na ústavní právo z velšské Cardiff univerzity Jiřího Přibáňa zase překvapila míra protestu. „S protestním hlasem se dalo počítat, ale ta míra byla skutečně překvapivá, že až tolik voličstva potřebovalo vyjádřit svoji nevoli se způsobem vládnutí a sáhnout po nezavedených stranách,“ říká Přibáň.

I ve Velké Británii spousta lidí po 13leté vládě labouristů byla znechucena labouristy, ale lidé nechtěli volit konzervativní alternativu jako jedinou alternativu a tak zvolili liberální demokraty.

118 křesel ve sněmovně vybízí ke stabilní vládě

I když je hodně nováčků v parlamentu, matadoři zůstali stejní. Před námi je hodně dlouhá cesta,“ říká Plichta.

„ODS a ČSSD mají šanci reformovat svoje politické chování. Musí se osvobodit od lobbistických tlaků a od toho, aby se na ně pohlíželo jako na nějaké loutky businessmanů. A nové strany TOP 09 a Věci veřejné vznikly velmi rychle, je s nimi spojená velká nejistota, nikdo neví, co se od nich může očekávat a právě proto si myslím, že vláda má před sebou úkoly, které je třeba vyřešit šiřší politikou,“ říká Jiří Přibáň.

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme