Americko-jihokorejské námořní manévry začnou kvůli KLDR dříve

Podle nejmenovaných zdrojů chtějí obě strany vyslat jasný signál režimu Kim Čong-ila, který je podle mezinárodní vyšetřovací komise odpovědný za potopení jihokorejského plavidla. Pchjongjang vinu popírá a hrozí vojenskou odvetou v případě přijetí nových sankcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Desítka amerických plavidel včetně letadlové lodi na jaderný pohon USS George Washington míří do jihokorejských vod, kde se zúčastní společného protiponorkového cvičení.

Původně přitom bylo plánováno až na konec června či začátek července. Jihokorejská armáda tak pokračuje v demonstraci síly, od potopení korvety Čchonan uspořádala námořní i pozemní cvičení vlastních ozbrojených sil včetně výsadku vojáků v těsné blízkosti demilitarizované zóny rozdělující Korejský poloostrov.

Soul ale v této souvislosti upozorňuje, že všechny aktivity jsou čistě obranného rázu a že nemá v úmyslu na severokorejský útok odpovědět silou.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme