Podle Kalouska by byla menšinová vláda nešťastným řešením

Ačkoliv sociální demokracie trvá na tom, že by jako vítěz voleb měla mít první šanci na sestavením nové vlády, úvahy prezidenta Klause se podle všeho ubírají jiným směrem. Jako nejpravděpodobnější se jeví trojkoalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Věci veřejné ale po prvních schůzkách připustily i možnost, že v kabinetu nezasednou a budou jen tolerovat menšinovou vládu ODS a TOP 09.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Miroslav Kalousek (TOP 09) | Foto: Tomáš Adamec

Jak potvrdil ředitel politického odboru kanceláře prezidenta Ladislav Jakl, není vyloučeno, že na první formální pokus ani nedojde a pověřen bude ten, kdo předloží důvěryhodný projekt na získání většiny v poslanecké sněmovně. Tím by měla být koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Věci veřejné ale nyní licitují o programu a strana naznačila, že by ve vládě vůbec nemusela být.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povolebním vyjednávání TOP 09, ODS a Věcí veřejných mluvil na Rádiu Česko místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle Víta Bárty z Věcí veřejných by se tak mohlo stát v případě, že se jim nepodaří prosadit údajně klíčové body jejich programu. Zvláštní důraz přitom dávají na protikorupční opatření.

„Máme za sebou pouze jedno oficiální setkání vyjednávacích týmů TOP 09 s ODS a náš pan předseda se setkal s předsedou Věcí veřejných Johnem. Z obou dvou těchto jednání mám docela dobrý pracovní pocit. Samozřejmě je to pouze diskuze o procesu, jakým bude probíhat expertní vyjednávání,“ říká první místopředseda a člen vyjednávacího týmu TOP 09 Miroslav Kalousek a pokračuje:

„Nicméně se přiznám, že nás zaskočila informace z médií o tom, že se představitelé Věcí veřejných údajně vyjadřují tak, že by ve vládě ani nemuseli být. Od toho ale bude dnešní jednání, abychom si to vyjasnili.“

„Samozřejmě si nepřeji krach jednání. Přeji si většinovou, pravicovou, silnou vládu, a taková může vzniknout jen koalicí TOP 09, ODS a Věcí veřejných. Od roku 1992 máme poprvé obrovskou šanci mít skutečně silnou proreformní vládu, která dá do pořádku veřejné finance,“ uvádí Kalousek a dodává:

„To se nedá udělat jinak, než změnami zákonů na výdajové straně rozpočtu. Řada změn není samozřejmě populární a proto je může prosazovat jen silná většinová vláda. Menšinová vláda má většinou v parlamentu smůlu, protože ten, kdo nenese přímou vládní odpovědnost, tomu se do těch nepopulárních opatření logicky příliš nechce. Myšlenka menšinové vlády ODS a TOP 09 s podporou VV mi tedy připadá nešťastná.“

Podle zákona by měla nová vláda předložit návrh státního rozpočtu do poslanecké sněmovny nejpozději do konce září. Chce-li tedy prosadit některé změny, nemají podle Kalouska vyjednavači všech stran na domluvu o nové vládě příliš mnoho času.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme