ODS, TOP 09 a VV podepsaly prohlášení o společné koalici

Zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných podepsali společné prohlášení, že se pokusí vytvořit vládní koalici. teď by také měla začí jednání v expertních týmech. Jak uvedl předseda ODS Petr Nečas, v dokumentu vyjadřují vůli složit kabinet rozpočtově odpovědnosti, vlády práva a boje proti korupci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povolební jednání mezi ODS, TOP 09 a VV pokračují.

Povolební jednání mezi ODS, TOP 09 a VV pokračují. | Zdroj: ČTK

Text společného prohlášení naleznete zde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Světě o jedné zhodnotili jednání o koalici předseda ODS Petr Nečas a také politolog Josef Mlejnek

Nečas také řekl, že vyjednavači rovněž vytvořili koordinační tým pro redakci koaliční smlouvy, budou ji tvořit Petr Tluchoř za ODS, Miroslav Kalousek z TOP 09 a za Věci veřejné Vít Bárta.

Sedm hlavních témat

Návrh budoucí Koaliční smlouvy by měl obsahovat tyto programové okruhy:
1. Veřejné rozpočty, mandatorní výdaje, sociální a důchodový systém
2. Zdravotnictví
3. Zahraniční politika, obrana, Evropská unie
4. Právo, spravedlnost, veřejná správa, byrokracie a korupce
5. Školství, věda, výzkum, kultura
6. Životní prostředí, zemědělství a venkov
7. Podnikání a jeho podpora, rozvoj infrastruktury

Jednání začínají okamžitě, řekl Petr Nečas: „Na těchto sedmi programových blocích začnou odborné mezistranické skupiny pracovat prakticky okamžitě, to znamená dnešním dnem.“

Experti nechtějí být rušeni

Předseda Věcí Veřejných Radek John prohlásil, že expertní skupiny budou jednat na různých místech Prahy, aby je nerušili novináři. Také dodal, že shoda mezi všemi třemi stranami je dobrá. John poukázal ovšem na to, že spolu s Petrem Nečasem z ODS a Karlem Schwarzenbergem z TOP 09 podepsal prohlášení, nikoliv smlouvu.

společné jednání týmů ODS, TOP 09 a VV | Foto: ČTK

„My se opravdu budeme velmi pokoušet ve vyjednáváních se dohodnout. V mnoha oblastech je to jednoduché, jsou tam velké průniky. Do doby, než bychom zjistili, že dohoda není možná, opravdu nebude žádný obrat. Věci veřejné se tedy budou účastnit koaličním jednání tak dlouho, dokud to bude možné," řekl Radek John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povolební jednání ODS, TOP 09 a Věcí veřejných sledovala Veronika Malá (16h16).

"Jednání bylo vstřícné, přátelské a rychle jsme došli k dohodě," pochvaloval si předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Dohodu o koalici bude muset ale potvrdit ještě vnitrostranické referendum Věcí veřejných. Radek John dnes nicméně popřel, že by se mohl do tohoto referenda někdo účelově přihlásit, aby jeho výsledek třeba ovlivnil.

„Budou hlasovat jenom ti, kteří se k nám přihlásili do termínu voleb. Žádný nový velrybář se svými rybičkami nebude ovlivňovat hlasování,“ poznamenal John.

Předsedové opět ve středu

„Našim úkolem v tuto chvíli je dojednat dobrý koaliční program, dobrou koaliční smlouvu,“ poznamenal člen vyjednávacího týmu ODS a předseda jejího poslaneckého klubu Petr Tluchoř. Dvě ze sedmi pracovních skupin by podle něj měly zasednout už zítra.

Petr Nečas potvrdil, že lídři ODS, TOP 09 a VV zhodnotí práci expertních skupin za týden, příští středu dopoledne. „Samozřejmě, že se objeví řada problémů, třecích ploch a možná i konfliktních bodů je ale otázkou politické odpovědnosti a vůle dohodnout se,“ zdůraznil Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen vyjednávacího týmu ODS Petr Tluchoř a komentátor Aktuálně.cz Petr Holub v Ozvěnách dne.

Právě proto předseda komunistů Vojtěch Filip zatím vnímá jen vůli těchto tří stran se dohodnout. Jestli k tomu ale dojde, to je podle Filipa otázka. Programy jednotlivých stran se totiž liší.

„Zejména v daňové oblasti, kde jedni uvažují o jedno jednopásmové dani, Věci veřejné deklarovaly voličům, že nad 145 tisíc korun bude jiné, pětadvacetiprocentní, pásmo daně. Tak buď ustoupí oni ze svého slibu, nebo budou moci ustoupit tlaku, aby vstoupily do koaliční vlády,“ řekl Filip.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Lidových novin Daniel Kaiser v pořadu Stalo se dnes.

Politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy rychlý posun v jednání vnímá jako nejlepší variantu pro všechny tři strany. „A tady bylo důležité, že to asi pochopila a takto si to analyzovala i nejmenší koaliční strana Věci veřejné,“ prohlásil na Rádiu Česko. „S vládní koalicí všichni počítají. Větší bitka asi nakonec bude o vládní křesla, než o program,“ poznamenal komentátor Lidových novin Daniel Kaiser.

A zatímco například Tluchoř si netroufá odhadnout, zda zítra prezident Václav Klaus pověří Petra Nečase sestavením vlády, komentátor Aktuálně.cz Petr Holub to předpokládá. „Všechna ta jednání totiž běží neskutečně rychle,“ uzavřel Holub.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Veronika Malá, Ondřej Černý, Zbyněk Zykmund, Veronika Sedláčková, Jan Richter, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme