Pitva prokázala, že izraelští vojáci stříleli na Turky i zezadu

Izraelští vojáci v pondělí vystříleli do devíti zabitých Turků dohromady třicet nábojů. Takový je jeden ze závěrů pitvy, na který upozorňuje britský deník Guardian. Izraelci tvrdí, že při obsazování mezinárodní flotily stříleli na aktivisty výhradně v ohrožení vlastního života. Lékařské zprávy ale ukazují, že většinu zabitých Izraelci zasáhli ranou do zad nebo do zátylku. Jediný Turek dostal pouze jeden zásah, a to na větší vzdálenost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protiizraelské protesty v Turecku

Protiizraelské protesty v Turecku | Zdroj: ČTK

Šedesátiletý Ibrahim Bilgen dostal čtyři kulky: do spánku, do hrudi, do boku a do zad. Devatenáctiletý Fulkan Dogan má zase pět zásahů na vzdálenost menší než 45 centimetrů. Do obličeje, do zátylku, dvakrát do nohou a do zad. Podle hlavního tureckého patologa mělo kulky v zádech nebo v zadní části hlavy celkem pět zabitých.

Izrael zveřejnil videozáznamy, kdy Turci na jedné z lodí s noži a tyčemi brání vojákům v obsazení lodi. Okolnosti, za kterých pak vojáci aktivisty zabili, zatím Izrael ničím nedoložil. Aktivisté, kteří přežili tvrdí, že šlo často o vraždy. Rada bezpečnosti OSN i řada západních zemí vyzývají k nezávislému vyšetření incidentu. Izrael to ale zatím odmítá.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme