Izraelci zastavili i poslední loď na cestě do Gazy

Izraelské námořní komando bleskově zajalo další zahraniční loď, která se pokusila prorazit blokádu palestinské Gazy. Tentokrát při zásahu nikdo neutrpěl zranění a cestující i posádka se bez odporu vzdali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loď Rachel Corrie mířící ke břehům Gazy

Loď Rachel Corrie mířící ke břehům Gazy | Zdroj: ČTK

Loď Rachel Corrie vypravila irská propalestinská organizace. Kvůli technické závadě se loď nestihla připojit k celé flotile, kterou v pondělí Izraelci zadrželi při krvavém zásahu s devíti mrtvými. Tentokrát aktivisté předem řekli, že se nebudou obsazování lodi nijak bránit. Irští organizátoři ale označili zadržení lodi Rachel Corrie za únos.

Podle izraelských médií trvalo obsazování lodi asi pět minut. Na akci se podílela dvacítka vojáků, z toho čtyři ženy. Izraelské námořnictvo už loď odvezlo do přístavu v Ašdodu.

Mezi 11 aktivisty na palubě byla irská nositelka Nobelovy ceny za mír a bývalý čelný představitel OSN Denis Halliday. Aktivisté vezli zdravotnický materiál a cement. V přístavu už začali lodní náklad vykládat. Humanitární pomoc i stavební materiál dopraví Izraelci do pásma Gazy po souši. Pomoc jim přislíbila americká vláda i neziskové organizace, které v oblasti pracují.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva ve stejné době prohlásila, že izraelská blokáda Gazy je ilegální, protože jejím cílem je strádání civilních obyvatel.

Loď Rachel Corrie nese jméno Američanky, kterou před sedmi lety zabila buldozerem izraelská armáda. Aktivistka tehdy v Gaze protestovala proti rozsáhlému bourání palestinských domů okupační armádou.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme