Podle OSN by měl izraelský zásah vyšetřit novozélandský expremiér

Okolnosti krvavého zásahu izraelského námořnictva by mohl vyšetřovat bývalý novozélandský premiér Geoffrey Palmer. Izraeli to navrhl generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Izraelci v pondělí obsadili v mezinárodních vodách flotilu šesti plavidel a na turecké lodi zabili devět Turků, údajně v ohrožení vlastního života. V Palmerově týmu by proto měli být i zástupci Izraele, Turecka a Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protiizraelské protesty v Turecku

Protiizraelské protesty v Turecku | Zdroj: ČTK

Novozélanďan Palmer je znalec námořní legislativy a jak píše izraelský tisk, měl by posoudit i to, nakolik byl izraelský zásah v souladu s mezinárodním právem. Izraelští činitelé údajně v zákulisí navrhují plán OSN přijmout, protože ho prý stejně potopí nesouhlas Ankary.

Turecko mezitím chystá vlastní právní kroky. Jak napsal deník Zaman, prokuratura v Istanbulu zvažuje stíhání izraelského premiéra Netanjahua, ministra obrany Baraka a šéfa generálního štábu Aškenáziho.

Jedním z podkladů mají být pitevní zprávy devíti zastřelených. Jak z nich vyčetl britský deník Guardian, většinu Turků Izraelci zasáhli do zad nebo do zátylku, často z bezprostřední blízkosti.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme