Soud se už nebude zabývat sporem o katedrálu sv. Víta

Spor státu a církve o katedrálu svatého Víta na Pražském hradě skončil. Metropolitní kapitula stáhla ústavní stížnost, kterou podala loni v květnu. Ústavní soud se tak případem už zabývat nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katedrála sv. Víta

Katedrála sv. Víta | Foto: Tomáš Adamec

Aby spor definitivně skončil, musí ještě příslušný senát vydat usnesení o zastavení řízení. To je ale jen formalita.

Církev v ústavní stížnosti zpochybňovala starší rozhodnutí českých soudů, podle kterých chrám patří státu. Teď už je ale tato stížnost bezpředmětná. 24. května totiž nový pražský arcibiskup Dominik Duka s prezidentem Václavem Klausem podepsali dohodu, že chrám bude ve společné péči státu a církve.

Ta bude o katedrálu pečovat jako o metropolitní chrám. Správa Pražského hradu za to církvi poskytne nemovitosti, které potřebuje pro užívání katedrály. Spory o vlastictví katedrály se táhly osmnáct let.

Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd oceňuje, že Metropolitní kapitula na dohodu přistoupila.

„Vidím v tom milník také proto, že osmnáct let se ve vztahu ke katedrále nic jiného nediskutuje než to, komu patří. To je chyba. Myslím si, že tento krok ze strany arcibiskupa Duky může nakonec k otupení hrotů velmi výrazně přispět,“ řekl Šebek.

Igor Maňour, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme