Izrael pod mezinárodním tlakem zmírňuje blokádu Gazy

Izrael pod mezinárodním tlakem zmírňuje blokádu Gazy. Nová opatření oznámily izraelské i palestinské zdroje. Židovský stát povolí dovážet do přímořské enklávy některé dosud zakázané potraviny. Jde například o nealkoholické nápoje, sušenky nebo marmeládu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Beton ze sutin

Beton ze sutin | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Podobné zboží si Palestinci většinou dovážejí pašeráckými tunely z Egypta. Blokáda upoutala celosvětovou pozornost minulý týden, když Izrael ozbrojeným zásahem zastavil humanitární flotilu mířící do Gazy.

Izrael dosud blokádu zdůvodňoval tím, že je potřeba zabránit vyzbrojování teroristů. Někteří politici připouštěli i další plán - nedostatek zboží měl Palestince obrátit proti hnutí Hamás, které v Gaze už tři roky vládne.

Izrael do Gazy pouští skoro výhradně základní potřeby. Palestinci požadují, aby mohli volně dovážet i třeba oděvy a stavební materiál. OSN uvádí, že Izraelem povolené zásobování tvoří asi čtvrtinu skutečných potřeb obyvatel Gazy.

Izraelští činitelé v zákulisí připouštějí, že za zmírnění blokády očekávají protislužbu - snížení mezinárodního tlaku, aby Izrael umožnil nezávislé vyšetření krvavého zásahu z minulého týdne.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme