ODS, TOP 09 a VV se shodly na přímé volbě prezidenta

Českého prezidenta by měli volit přímo lidé a ne poslanci a senátoři. Shodli se na tom zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Společně začnou na návrhu pracovat a předložit do sněmovny ho chtějí do podzimu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference během koaličních vyjednávání (zleva TOP 09, ODS a Věci veřejné)

Tisková konference během koaličních vyjednávání (zleva TOP 09, ODS a Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

„Je to ústavní změna, takže zkracovat tam uměle legislativní lhůty by nebylo správné. Předloženo to každopádně bude, zda to bude schváleno do termínu komunálních voleb považuji za méně pravděpodobné,“ řekl lídr ODS Petr Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání sledovala reportérka Veronika Malá

O změně ústavy budou zástupci rodící se koalice vyjednávat i s levicí. Jak přesně by volba vypadala ale zatím dohodnuto nemají. Podle Nečase by přímá volba neměla znamenat změnu současných kompetencí hlavy státu.

ODS je proti posílení pravomocí prezidenta

„Postojem ODS je podpořit přímou volbu prezidenta, ale nechceme, aby byla spojena se zvyšováním pravomocí prezidenta republiky,“ prohlásil Nečas.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga by si po dvaceti letech česká ústava zasloužila revizi. Například o pravomocích přímo voleného prezidenta by se mělo ale ještě důkladně mluvit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lídr ODS Petr Nečas

„Vyváženost mezi hlavou státu, sněmovnou a senátem není úplně perfektně daná, takže bychom o přesunu některých pravomocí mohli diskutovat, ale je to opravdu na odbornou diskusi,“ řekl Schwarzenberg.

Změnu ústavy musí podpořit minimálně 120 poslanců, případná vládní koalice jich ale má jen 118. rodící se koalice chce proto na toto téma jednat i s ČSSD. Mohla by ale počítat i s hlasy komunistů.

„KSČM podpoří první čtení takového návrhu, po projednání ve výborech jsem přesvědčen, že nic nemůže zabránit tomu, abychom o tom návrhu dál jednali a případně ho schválili,“ potvrdil Radiožurnálu předseda strany Vojtěch Filip.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ústavní právník Jan Kysela

Ústavní právník Jan Kysela soudí, že současná diskuse je příliš plochá a omezuje se jen na to, jestli přímá volba prezidenta ano nebo ne. Nikdo se už ale nepídí po dopadech.

„Nikdy nevíte, co přímá volba s ústavním systémem udělá. Přímá volba významně zvyšuje legitimitu prezidenta republiky. V případě, že se pak pohybuje v soukolí, které bylo připraveno pro nepřímo voleného prezidenta, tak může dojít ke střetu legitimit s poslanci a senátory. Prezident by se pak mohl domáhat větší role,“ vysvětlil Kysela.

Vláda by oslabila

Také Jan Kudrna z katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze si myslí, že přímá volba prezidenta automaticky znamená posílení jeho postavení. Bude to ale podle něj na úkor vlády, která tím pádem nutně oslabí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kudrna z katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze

„Pak se zřejmě neobejdeme bez úprav pravomocí prezidenta republiky. Některé by měly být omezeny, některé zpřesněny a některé posíleny, abychom pak neměli přímo volenou hlavou státu, která bude jen kladečem věnců, pak by asi přímá volba neměla smysl,“ řekl Kudrna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Jan Kubáček z UK v Ozvěnách dne.

Pokud by podle politologa Jana Kubáčka byla přímá volba prezidenta skutečně zavedena, znamenalo by to masivní kampaň, jako před parlamentními volbami, a také značné výdaje. „Dá se očekávat, že by kandidovaly výrazné osobnosti, které by měly širší stranickou shodu a byly by mediálně atraktivní,“ poznamenal Kubáček.

Bývalý předseda KDU-ČSL a také někdejší předseda legislativní rady vlády Cyril Svoboda několikrát upozornil na riziko ukvapeného uzákonění přímé volby hlavy státu. „Ústava byla napsaná tak, že takzvaným ohniskem moci je parlament,“ podotkl Svoboda a tím, že nyní by se musely přidat pravomoci prezidentovi. Příznivcem přímé volby ale je, nicméně příliš nevěří, že se ji podaří prosadit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda a komentátor ČRo 6 Radko Kubičko v pořadu Stalo se dnes.

Podle komentátora ČRo 6 Radko Kubička má ale volba prezidenta v parlamentu v Česku tradici. Proto by ji ponechal jako nepřímou. Změnil by ale systém volby v tom, že pokud by se parlamentu nepodařilo prezidenta zvolit, pak by přistoupil k přímé volbě. „Nakonec si ale myslím, že to zůstane tak, jak to je,“ uzavřel Kubičko.

Jednání s ČSSD o důchodech

Vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí Veřejných chtějí do budoucna také zavést klouzavý mandát pro poslance, kteří jsou zároveň ministry. Shodli se i na tom, že o důchodové reformě budou jednat i s ČSSD.

„Chceme na tématu důchodové reformy intenzivně pracovat a diskutovat s ČSSD, ve snaze najít širší politickou shodu na konkrétní podobou důchodové reformy,“ uvedl lídr ODS Petr Nečas.

Detaily jednotlivých témat teď dořeší straničtí odborníci. „My jsme dostali několik rozporů, na kterých jsme se domluvili na nějakých kompromisech, teď se to vrací do komisí, které udělají přesné textové úpravy. Dnes jsme se shodli skoro na všem, zbytek dořešují komise,“ upřesnil předseda Věcí veřejných Radek John.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Veronika Malá, Václava Marešová, Martin Křížek, Jan Richter, ak, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme