ČSSD chce v čele sněmovny Zaorálka. A zrušit poplatky

Sociální demokraté prosazují do čela sněmovny svého místopředsedu Lubomíra Zaorálka. Po jednání sněmovního klubu sociální demokracie to oznámil lídr strany Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté už také připravili tři nové návrhy zákonů. U všech počítají s možnou podporou Věcí veřejných, které vyjednávají vládní koalici s ODS a TOP 09.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda ČSSD - Lubomír Zaorálek - ve volebním štábu ČSSD

Místopředseda ČSSD - Lubomír Zaorálek - ve volebním štábu ČSSD | Foto: Tomáš Adamec

Kromě vlastního návrhu na přímou volbu prezidenta, chce ČSSD podat návrh zákonů o celostátním referendu a zrušení zdravotnických poplatků. Oba poslední body mají v programu i Věci veřejné, na přímé volbě hlavy státu se dohodly v rámci jednání o programu trojkoaliční vlády.

ČSSD na to reagovala vlastním návrhem ústavního zákona. Ten by řešil, jak vysvětlil poslanec Jeroným Tejc, i odvolatelnost hlavy státu. „My bychom rádi, aby pokud bude prezident volen přímo, aby byl odvolatelný. Nikoli parlamentem, ale přímo lidmi,“ řekl Tejc.

Podle poslance Davida Ratha jsou u regulačních poplatků sociální demokraté ochotní přistoupit na kompromis. „My navrhujeme úplné zrušení při zachování ochranných limitů. Současně ale deklarujeme naši ochotu vyjednávat třeba jen o zrušení poplatku za položku na receptu. Když se tento náš návrh dostane do zdravotního výboru, tak se na můžeme domluvit na konkrétním pozměňovacím návrhu,“ řekl Rath.

Žádné další podmínky

Podle Sobotky má jako strana, která vyhrála volby a má největší poslanecký klub, na tento post nárok. Na obsazení této pozice sociální demokraté trvají a jak řekl Sobotka, nepřistoupí na žádné podmínky či politické obchody případné trojkoalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

„Chtěl bych také jasně odmítnout jakékoli snahy spojovat obsazení této funkce předsedy poslanecké sněmovny s jakýmikoli dalšími podmínkami, které by byly kladeny sociální demokracii,“ řekl Sobotka.

Sociálního demokrata by do čela dolní komory podpořili podle svého dřívějšího vyjádření i komunisté. Obě strany ale nemají dost hlasů, aby byl zvolen.

Zaorálek byl v minulém volebním období zástupcem předsedy dolní komory.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme