Objem ropy unikající z vrtu v Mexickém zálivu je možná dvojnásobný

Už třiapadesát dní uniká ropa do Mexického zálivu a rozsah největší ekologické katastrofy v dějinách USA se stále zvětšuje. Američtí experti zveřejnili nové odhady, podle kterých mohlo z vrtu uniknout do moře až 380 milionů litrů ropy. To je dvojnásobné množství oproti předchozím odhadům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná skvrna u pobřeží Louisiany

Ropná skvrna u pobřeží Louisiany | Zdroj: ČTK

Těžaři sice tvrdí, že se jim po bezmála dvou měsících marného snažení podařilo únik ropy částečně omezit, ale část suroviny stále vytéká z vrtu do moře.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úniku ropy v Mexickém zálivu hovořila ve Stalo se dnes Radiožurnálu geofyzička Vlasta Dvořáková

Speciální kontejner teď odsává 2,5 milionu litrů ropy denně. Podle expertů se však denní únik suroviny pohybuje mezi 3,8 a osmi miliony litrů.

Geofyzička Vlasta Dvořáková z České geologické služby ve vysílání Radiožurnálu vysvětlila, že množství unikající ropy se dá odhadovat pouze z kamery, kterou společnost BP u poškozeného vrtu umístila, a z objemu odčerpávaného potrubím do tankeru na hladině.

“Pokud je ideální situace bez havárií, tak je na ústí vrtu umístěn tlakový preventr a z údajů můžeme vypočítat, kolik ropy proudí nahoru. V současné situaci se tlakový preventr nepodařilo nasadit, takže dochází k úniku a informace, které běžně potřebujeme k výpočtu, nemáme,“ uvedla Dvořáková.

Obama si pozval šéfa BP na příští středu

Obří ropná skvrna na hladině Mexického zálivu představuje velkou ekologickou hrozbu pro pobřeží USA od Louisiany po Floridu. Společnost BP, která je za havárii zodpovědná, přitom tvrdí, že do příštího týdne by se únik mělo podařit úplně zastavit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální informace o ropné katastrofě v Mexickém zálivu přinesl do Odpoledního Radiožurnálu redaktor Jaromír Marek

V napjaté atmosféře si americké úřady pozvaly šéfa BP na setkání s prezidentem Barackem Obamou. Má jít především o vzkaz veřejnosti, že americká administrativa nezahálí a hledá všechna řešení.

Federální ministerstvo spravedlnosti zároveň připravuje civilní i trestní proces proti odpovědným pracovníkům britské společnosti, protože existuje důvodné podezření, že havárii mohli zabránit a k výbuchu v části vrtu došlo vinnou nedbalosti.

Schůzka je plánovaná na příští středu. To už vyprší ultimátum, které těžební společnosti dala vláda. Do neděle musí BP předložit finální plán likvidace škod po ropné havárii.

Likvidace škod může firmu přijít na 15 miliard dolarů

Určitě bude řeč i o nákladech na odstranění následků pohromy. Dosud BP na zápas s únikem ropy vynaložila 1,5 miliardy USD. Analytici odhadují, že náklady společnosti by mohly dosáhnout až 15 miliard dolarů.

Už teď uvedl britský premiér David Cameron, že Británie je připravena pomoci společnosti BP při likvidaci následků obří ropné skvrny v Mexickém zálivu. Britové se obávají, aby tato havárie nevyvolala averzi vůči britským firmám po světě.

Martin Hromádka, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme