Únik ropy v Mexickém zálivu je dvojnásobný. Schází se Obama s Cameronem

Z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu uniká dvakrát víc ropy než se dosud uvádělo. Podle nejnovějšího zjištění amerických vědců denně uniká až 40 tisíc barelů tedy víc než 4 miliony litrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná skvrna zasáhla pláže Chandlerových ostrovů

Ropná skvrna zasáhla pláže Chandlerových ostrovů | Foto: AFP

O situaci bude o víkendu jednat americký prezident Barack Obama s britským premiérem Davidem Cameronem. Prezident Obama se má také příští týden setkat s šéfem těžební společnosti British Petroleum.

Jak Radiožurnálu řekla geofyzička České geologické služby Vlasta Dvořáková těžba ropy je se stoupající poptávkou stále riskantnější:

„Potřeba ropy neustále stoupá. Tím nutí naftové společnosti působit ve stále extrémnějších podmínkách. To v praxi znamená, že vrty jsou hluší a hlubší. Když se v těchto podmínkách stane chyba, katastrofické důsledky jsou úměrné tamním geologickým podmínkám, což dokazuje i dění v Mexickém zálivu.“

Těžaři sice aktuálně tvrdí, že se jim po bezmála dvou měsících marného snažení podařilo únik ropy částečně omezit, ale část suroviny stále vytéká z vrtu do moře.

Speciální kontejner teď odsává 2,5 milionu litrů ropy denně. Podle expertů se však denní únik suroviny pohybuje mezi 3,8 a osmi miliony litrů.

V napjaté atmosféře si americké úřady pozvaly šéfa BP na setkání s prezidentem Barackem Obamou. Má jít především o vzkaz veřejnosti, že americká administrativa nezahálí a hledá všechna řešení.

Schůzka je plánovaná na příští středu. To už vyprší ultimátum, které těžební společnosti dala vláda. Do neděle musí BP předložit finální plán likvidace škod po ropné havárii.

Likvidace škod může firmu přijít na 15 miliard dolarů

Dosud BP na zápas s únikem ropy vynaložila 1,5 miliardy USD. Analytici odhadují, že náklady společnosti by mohly dosáhnout až 15 miliard dolarů.

Už nyní uvedl britský premiér David Cameron, že Británie je připravena pomoci společnosti BP při likvidaci následků obří ropné skvrny v Mexickém zálivu. Britové se obávají, aby tato havárie nevyvolala averzi vůči britským firmám po světě.

Martina Hanáčková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme