Rusko zatím v násilím zmítaném Kyrgyzstánu nezasáhne

Kyrgyzstán požádal Rusko o pomoc při uklidnění etnických nepokojů na jihu země, při nichž zahynulo nejméně 65 lidí. Dočasná prezidentka Róza Otunbajevová apelovala na Moskvu, aby poslala do středoasijské země vojenské posily. Zároveň připustila, že se situace ve městě Oš vymkla zpod kontroly. Rusko ale zatím důvody pro zásah nevidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chlapec zraněný při nepokojích v Kyrgyzstánu

Chlapec zraněný při nepokojích v Kyrgyzstánu | Zdroj: ČTK

Moskva zatím odmítla vojenské posily do Kyrgyzstánu vyslat. Jak uvedla mluvčí Kremlu, Rusko považuje konflikt za kyrgyzskou vnitřní záležitost, středoasijské zemi ale nabízí humanitární pomoc.

Situace v regionech, které zachvátilo etnické násilí, se prudce zhoršuje. Tisíce etnických Uzbeků prchají v obavách ke kyrgyzsko-uzbecké hranici, která byla otevřena pro přechod ženám, dětem a starým lidem.

Podle kyrgyzského ministerstva zdravotnictví chybějí potraviny, nemocnice se potýkají s přílivem stovek zraněných, pro něž se nedostává léků a zdravotnického materiálu.

Části města Oš jsou v plamenech. Dočasná kyrgyzská vláda vyhlásila výjimečný stav i ve městě Džalálábád, přiznala ale, že bez pomoci zvenčí není schopna pokračující násilí zastavit.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme